Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, halkın parasını yine halk için kullanan bir kurum olduklarını söyleyerek “Etkin bir hesap verme mekanizması önemlidir. Saydamlık bütün hastalıkların güneş ışığıdır” dedi. Türkiye’de kamu yöneticilerinin genelde Sayıştay ve medyadan yakındığını belirten Bağlı, iki kurumun da saydamlıkta birer kaldıraç olduğunu aktardı. Bağlı, çalışma arkadaşlarıyla Ekonomi Muhabirleri Derneği’nde sosyal güvenlik sisteminin güncel başlıklarına dair soruları yanıtladı. Bağlı, şu anda en öncelikli konularının prim yapılandırması olduğunu vurguladı.

Ucuz işgücü değil

Bağlı, halen yüzde 34 civarında olan kayıtdışı ekonomide, denetim ve yasal düzenlemeyle yapılabileceklerin belli bir noktasına gelindiğini aktardı. Bağlı, bundan sonra bilinç ve farkındalığın artmasının önemli olduğunu kaydederek “Sürekli müfettişle kayıt dışılığını indirmek bir yere kadar” dedi.

Bağlı, Suriyeli sığınmacıların ucuz işgücü olarak kullanıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz de asıl beklentinin, işveren prim borçlarında olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

-Esnafa ait prim borçları dondurduk. 38 milyar TL sildik. SSK tarafından 1 milyon 361 bin işverenin yaklaşık 400 bini başvurdu. 12 milyar TL borç yapılandırıldı. 4/b’den 160 bin kişi başvurdu. Tutarı 850 milyon TL.

-Gecikme faizini siliyoruz. Enflasyon hesabı yapıyoruz. Eğer peşin ödenirse daha avantajlı enflasyon farkının yarısı ödeniyor.

 

Belediyelerin 6.5 milyar TL borcu var

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, “Yaklaşık 6.5 milyarlık belediye borcumuz var. Bunun 2 milyar TL’si faiz. Bunlara da daha özel bir düzenleme geldi kanunda. 144 aya kadar vade imkânı. 12 yıl. Bunları yapılandırdıktan sonra malum genel bütçeden pay aktarılıyor. Bu taksitleri de prim ve vergi alacağı için iller bankası kayıtlarından keserek yapacağız. İnşallah düzenli öderler ve bir birikime sebebiyet vermezler” dedi. Emeklilere promosyon ödemeleri konusunda görüşmelerde yapılabilecek her şeyi yaptıklarını anlatan Bağlı şöyle konuştu:

-Çalışmalar bizim açımızdan bitti. Düğümü sayın Başbakan çözecek.

-Yaşa takılanlar konusunda da çok ciddi bir rakam çıkıyor. Siyaset mekanizması, “zinhar yanaşmıyor” diyorsa, herhalde onların önünde konulmuş bir rakam var. Yaş bekleyen 7.2 milyon kişi var. Erken emeklilik kolay da çok ciddi rakam çıkıyor. Öne çektiğiniz anda kümülatif olarak 400 milyar TL bir maliyet var. Biz şu anda sağlık sistemi paketinin derinliği ve kapsamı bakımından İskandinav ülkelerinin önündeyiz. Bunu İsveç’te bizzat gördüm.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr