Manisa'da kiraz üretiminin merkezi olan Şehzadeler'in Sancaklı Bozköy Mahallesi'nde sezonun ilk kirazının hasadı yapıldı. Geçtiğimiz yıllara göre yaklaşık bir hafta önce olgunlaşan erkenci kirazın satışı da törenle gerçekleşti. AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ve kiraz üreticileri mahalledeki tören katıldı. Hasadı yapılan kirazın pazarlığını Başkan Çelik, başlattı. Pazarlıkta Mehmet Yorulmaz'ın ürettiği kirazın kilosu 200 liradan, İlyas Coşkuner'in ürettiği kirazın kilosu da 150 liradan alıcı Celil Görmez'e satıldı.

Manisa'da üretilen kirazın çok kaliteli olduğunu belirten Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, üreticinin daha iyi pazarlama yapabilmesi için kiraz alım merkezini önümüzdeki yıl hayata geçireceklerini söyledi. Çelik, "Bu sembolik bir rakamdır. Bundan sonra fiyatlar düşecektir. Süreç içinde rakamlar oturacaktır. Sezonun üretici için hayırlı olmasını diliyorum. Kirazlarımızın çok kaliteli olduğu için direk olarak yurtdışına ihraç ediliyor" dedi.

Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da kiraz üretimini artırmak için 15 bin fidan dağıtacaklarını açıkladı.

44 BİN TON İHRACAT HEDEFLENİYOR

Manisa'da geçen yıl üretilen kirazın 38 bin 500 tonunun ihracata gittiğini açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi de, bu yıl rekolteyi daha yüksek beklediklerini söyledi. 44 bin ton kiraz ihraç edeceklerini kaydeden Çebi, "Kirazımızın ilk hasadının sevincini yaşıyoruz. Bugün itibariyle ilk hasat ve satış yapıldı. Manisa'da 8 bin 200 aile kiraz yetiştiriciliğiyle uğraşıyor. 100 bin dekar alanda 3 milyon 300 bin kiraz ağacı var. Ülkemizde yetiştirilen kirazın yüzde 8'i Manisa'da. Kirazın büyük çoğunluğu yurtdışına ihraç ediliyor. Kirazımızın hasadı Temmuz ayına kadar sürecek. Geçen yıl itibariyle 38 bin 500 ton ihraç attık. Bu yıl 44 bin ton kiraz ihraç etmeyi hedefliyoruz. En büyük alıcımız da Almanya'dır" diye konuştu.

KİRAZ ÜRETİCİSİ UMUTLU

Sezonun ilk kirazını satan İlyas Coşkuner de, bu yıl geçen seneye göre daha iyi bir rekolte beklediklerini söyledi. 2015'te doludan dolayı kirazların hasar gördüğünü dile getiren Coşkuner, "Bu yıl mal sürümü iyi. Piyasaların açılmasını ve bir an önce ihracata başlamayı bekliyoruz. İnşallah iyi bir sezon geçiririz" dedi.

İSTANBULLU 250 TL'DEN YİYECEK

İstanbullunun şu an kirazın kilosunu 250 TL’den yediğini kaydeden İstanbullu kiraz alıcısı Celil Görmez, “İstanbullu kirazı şu an 250 TL’den yiyor. 100 gramlık şaliler halinde satılıyor. Şalisi 20 TL, 25 TL civarında satılmaktadır. Bu kâr amaçlı değil. Maksat Bozköy’ün kirazı alıcı bulsun. Şali halinde 100 gramı 25-30 TL’den satılıyor. Fiyatlarda artış olabilir. Bu yıl erkenci kirazda mahsul biraz kıt görünüyor. Onu zaman belirleyecek" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr