Kanada'da 2012 yılında yaşanan, ancak genç kızın acılı annesinin, alerjik insanları bilinçlendirme arzusuyla ilk kez anlattığı olay şöyle gelişti:

ERKEK ARKADAŞI GECE FISTIK EZMESİ YİYİP YATTI

20 yaşındaki Myriam Ducre-Lemay, erkek arkadaşıyla bir partide eğlendikten sonra, evlerine gittiler. Myriam'in ciddi fıstık alerjisi olduğunu bilmeyen genç adam, gece bir ara kalkıp fıstık ezmeli sandviç yedi ve tekrar yattı. Myriam'in de, erkek arkadaşının fıstık ezmesi yediğinden haberi yoktu.

Sevgilisini öpen genç kadın bir anda şoka girdi. Erkek arkadaşı her ne kadar paniği çabuk atlatıp ambulans çağırdıysa da Myriam Ducre-Lemay, kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

ALERJİK ŞOK İĞNESİ YANINDA YOKTU

Myriam, alerjik şok ihtimaline karşı sürekli yanında bulundurması gereken adrenalin iğnesini (epipen) o gece yanına almamıştı.

AYNI ACIYI KİMSE YAŞAMASIN DİYE

Genç kadının annesi Micheline Ducre, Journal De Quebec gazetesine olayı ilk kez anlattı. Posta'nın haberine göre, yaşadığı büyük acıyı başka kimsenin yaşamaması için alerjik kişileri bilinçlendirmeyi amaçlayan anne "Kızım daha birkaç gün önce aşık olduğunu söylemişti bana. Gözlerini hiç bu kadar ışıl ışıl görmemiştim. Kızımın o gece şoka girdikten sonra fıstık alerjisi olduğunu söyleme fırsatı bile olmamış. Alerjisi olan herkes iğnesini mutlaka yanında taşımalı" dedi.

4 STE KADAR TÜKÜRÜKTE KALABİLİYOR

Uzmanlar, gıdalardaki alerjen maddelerin, tüketildikten 4 saat sonra bile insanın tükürüğünde kalabileceğini söylüyor.

'ETRAFINIZDAKİLERE GIDA ALERJİNİZ OLDUĞUNU SÖYLEYİN'

Doktorlar, alerjik insanlara, "Etrafınızdaki insanlara gıda alerjiniz olduğunu ve yanınızda alerjik şok iğnesi bulundurduğunuzu söyleyip, 'Gerektiğinde bana yardım edin' deyin" şeklinde tavsiyede bulunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr