İstanbul Tuzla’da öğretmen Fatma Kayıkçı’nın yanı sıra 3 yıl önce Ankara’da işlenen 2 cinayetin zanlısı Atalay Filiz’e ilişkin her geçen gün yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. Fatma öğretmen cinayetinin ardından güvenlik kameralarına takılan ‘seri katil’in bir sırt çantası ve sürüklediği bir valizi bulunuyordu. Eski kıyafetleri ve uzamış saçlarıyla İzmir’e kaçan Atalay Filiz bu kentte ise bambaşka halde görüntülendi. 29 Mayıs sabahı 09.25 sıralarında İzmir’de bir internet kafede kameraya yakalanan şüphelinin üzerindeki eskimiş montu attığı ve yeni kıyafetler giydiği görüldü. En dikkat çeken ayrıntı ise yanındaki 3’üncü bavul oldu.

BİR GÜNÜ KAYIP

Polisin araştırması, 3’üncü bavulla ilgili önemli bilgileri ortaya çıkardı. Buna göre, Atalay Filiz yeni bavulunda su, konserve, peynir, ekmek gibi yiyecek-içeceklerin yanı sıra battaniye bulunduruyor. Ormanlık alan veya gizlenebileceği bir bölgeden uzun süre çıkmamayı düşündüğü için bu yaşam malzemelerini satın aldığı belirtiliyor.

Ayrıca polis, Atalay Filiz’in hiçbir yerde görüntüsüne ulaşılamayan bir günün sırrını çözmeye çalışıyor. 27 Mayıs günü saat 18.30 sıralarında Kaynarca’da Ankara otobüsüne bindiği tahmin edilen şüphelinin indiği Kaynaşlı’dan İzmir’e geçtiği belirtiliyor. İzmir’de 29 Mayıs sabahı görüntülendiği için de 28 Mayıs’ta ne yaptığı araştırılıyor.

Atalay Filiz’in 2013’te Ankara’da çocukluk arkadaşı TÜBİTAK çalışanı Göktuğ Demirarslan ile sevgilisi Elena Radchikova’yı öldürdükten bir ay sonra Kütahya’da ele geçirilen aracında peruk ve makyaj malzemeleri bulunmuştu. Polis, şüphelinin yine benzer yöntemle kılık değiştirerek kaçmaya çalışabileceğini de değerlendiriyor. Polis, ayrıca İzmir’de günlük ev kiralayanların dikkatli olmasını istedi.

5 BİN İHBAR GELDİ

Atalay Filiz’in yakalanması için ihbar hattı kuruldu. Bir evde saklandığı ve dışarı çıkamadığı düşünülen şüpheliyi görenlerin 0212 214 40 30 numaralı hattı arayıp bilgi vermeleri istendi. Güvenlik güçlerinin çevredeki balıkçı ve küçük tekne sahiplerini de uyardığı öğrenildi.

ANNESİ BÖYLE ANLATTI

Polis, MIT ve jandarma ekiplerinin yakalamak için seferber olduğu Atalay Filiz’in 2013’te Ankara’da işlediği 2 cinayetin ardından ailesinin poliste verdiği ifade tutanaklarına ulaştı. Oğlunun içe kapanık, hayatını ve arkadaşlarını paylaşmayan bir çocuk olduğunu belirten anne, oğluyla arasındaki bir diyaloğu örnek gösterdi: “Bana Ankara’daki ortamından ve arkadaşlarından pek söz etmezdi. Bir gün okul hayatını ve arkadaşlarını merak edip ‘Ankara’daki arkadaşlarından hiç bahsetmiyorsun. Sana ulaşamadığımda iletişim kurabileceğim bir arkadaşının ismini ve numarasını verebilir misin?’ diye sordum. Bunun üzerine ‘Ayşe, Ahmet desem sanki tanıyacaksın. Okuldan arkadaşlarım var ama ne yapacaksın. Kimseyle konuşmanı istemiyorum. Bana arkadaşlarımı sorup durma’ dedi.”

‘EN ÇOK DEDESİNİ SEVERDİ’

Atalay’ın ailesiyle ilişkilerinin zayıf olduğunu dile getiren anne, “Atalay en çok O. dedesini severdi. Onu bile çok arayıp sormaz, bayramlarda arasa bile konuşmayı kısa tutardı. Benimle de çok konuşmaz, doğru düzgün telefon bile kullanmazdı” diye konuştu.

İŞTE BİLİNMEYEN HAYAT HİKAYESİ

Türkiye’nin günlerdir konuştuğu Atalay Filiz’in pilot babası İ.F. de emniyetteki ifadesinde oğlunun bilinmeyen hikâyesini şöyle anlattı: “Atalay’ın bir kız kardeşi var. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Fransa’ya gitti. 2006-2011 arasında Paris’te biyoloji ve genetik alanlarında lisans ve yüksek lisans yaptı. 2011’de Türkiye’ye döndü. Aynı yıl içinde İsviçre’ye gitti, 1 yıl boyunca eğitim vizesi için orada yaşadı. 2012’de bir üniversiteye doktora için yaptığı başvuru kabul edildi, Ankara’ya yerleşti. 2013 yılı eylül ayına kadar Ankara’da kaldı. Onunla en son Göktuğ Demirarslan ve sevgilisi Elena Radchikova’yı öldürmeden 2 gün önce görüştük. O günden sonra tüm aileyle irtibatı kesildi.”

TELEFONLARINI CİNAYETTEN 1 ST ÖNCE KAPATMIŞ

Cinayet sonrası İzmir’e kaçan Atalay Filiz’in 2 cep telefonu kullandığı ortaya çıkmıştı. Şüphelinin, kimsenin bilmediği ve sadece WhatsApp uygulamasını kullandığı cep telefonu ile çevresinin bildiği eski telefonunun dökümlerine ilişkin inceleme de sürüyor. Bu kayıtlara göre şüpheli Fatma öğretmeni öldürmeden 1 saat önce 2 telefonu da kapattı. Bu bilgi de cinayeti planlı işlediği görüşünü destekliyor. Polis Filiz’in çarşambadan sonra sokağa çıkmadığını düşünüyor. Filiz’in yurtdışına kaçmadığını belirten bir yetkili, “İzmir’in dışına çıkmış bile olsa çarşamba gününden beri sokağa çıkma cesaretinin kalmadığını düşünüyoruz. Sokağa kılık kıyafet değiştirerek çıkacak. Son birkaç gün içinde evini kiraya veren aileler önemli” dedi.

'GEMİYLE YURTDIŞINA NASIL ÇIKILIR?' DİYE SORMUŞ

Soruşturma kapsamında Atalay Filiz’in Tuzla’da yaşarken çevresinde olan kişilerden de yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Şüphelinin, Fatma Öğretmen’i öldürmeden kısa süre önce Tuzla’da armatörlük yapan bir arkadaşına “Gemiyle yurtdışına nasıl çıkılır?” diye sorduğu ve detaylı bilgiler aldığı belirtildi. ‘Seri katil’in uzun süredir yurtdışına kaçmayı düşündüğü ve planlar yaptığı iddia edildi.

PARMAK İZLERİ ÖRTÜŞTÜ

Firari şüpheli Atalay Filiz’in İzmir’deki internet kafede kullandığı bilgisayardan alınan parmak izinin, Fatma Öğretmen’i öldürdüğü evdekilerle örtüştüğü de belirlendi.

3 cinayetten aranan Atalay Filiz’in pilot babası ifade verdi: “Psikolojik tedavi görmedi. Efendi bir çocuktu. Nasıl bu hale geldi anlayamıyorum.”

BABASI İFADE VERDİ

Emekli albay THY pilotu babası İlhan Filiz önceki gün emniyette 5 saat ifade verdi. Baba Filiz ifadesinde “Ankara’daki olaydan 2 gün önce görüştüm. Ondan sonra kendisine ulaşmaya çalıştım ama ulaşamadım. Psikolojik olarak herhangi bir tedavi görmedi. Çok çalışkan, efendi bir çocuktu, nasıl bu hale geldi anlamakta güçlük çekiyorum” dedi. 1992’de Ege’de Yunan jetini düşürmesiyle de adı duyulan pilot baba ifadesinde şunları anlattı:

PARİS’TE MASTER

“Atalay, ben Bandırma’da görevli olduğum dönemde dünyaya geldi. Bir de kızım var. Galatasaray Lisesi’nde okudu. Fransa’da 11 No’lu üniversitede biyoloji ve genetik üzerine lisans ve yüksek lisans yaptı. 5 yıl Fransa’da kaldı. 2011’de Türkiye’ye döndü. 2012’de İsviçre’ye giderek eğitim vizesi için kaldı. Aynı yıl Türkiye’deki üniversitelere yüksek lisans başvurusu yaptı. ODTÜ kabul etti. Biz İstanbul’dayız. O üniversite için Ankara’ya yerleşti.”

'LİZBON'U BİLMİYORUM'

İLHAN Filiz’e, oğlunun Ankara’daki cinayetlerden sonra Portekiz Lizbon’da annesi ve kardeşiyle buluşup buluşmadığı soruldu. Filiz, “Dediğim gibi, kendisinden haber alamadık. Eşim ve kızım tatil amaçlı Lizbon’a gitti. Lizbon’da oğlumla herhangi bir görüşme olmadı. Lizbon’a gidip gitmediğini bilmiyorum” dedi. İlhan Filiz, oğlunun saklandığı iddia edilen Hadımköy’deki depo için de “Deponun parasını 2 yıldır ödemiyorum” dedi.

2 CEP TELEFONU İNCELEMEDE

Atalay Filiz’in Tuzla’da Fatma Kayıkçı’yı öldürmeden önce 2 cep telefonu kullandığı belirlendi. Polis, cinayetten sonra kapanan telefonları inceliyor.

Öte yandan Atalay Filiz’in İzmir’de bir internet kafede kullandığı bilgisayarın klavyesindeki parmak izi örneği ile cinayet mahallindekinin örtüştüğü tespit edildi.

YAZIŞMALARI ORTAYA ÇIKTI

Filiz’in, 4 saatini geçirdiği internet kafedeki bilgisayarı inceleyen polis, Yunan adalarına kaçmak ve gizlenmek için insan tacirleriyle sosyal medya üzerinden yaptığı görüşmeleri tespit etti.

Polis şimdi katilin yanı sıra bağlantı kurduğu bu insan kaçakçılarının da izini sürmeye başladı. Polisin, Yunanistan’ın Sakız Adası ya da başka bir adasına kaçak geçiş olup olmadığına yönelik yetkililer ile sık sık görüşmeler yaptığı öğrenildi. Bu arada Asayiş Şube’nin yanı sıra İstihbarat Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik ekiplerinin de aynı şekilde araştırmalarının devam ettiği açıklandı.

Filiz’in Tuzla’da 27 Mayıs’ta tarih öğretmeni Fatma Kayıkçı’yı, 2013 yılında da, Tümgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan’ın TÜBİTAK’ta çalışan oğlu Göktuğ Demirarslan ile Rus sevgilisi Elena Radchikova’yı Ankara’da öldürdüğü öne sürülüyor. (Kaynak: Hürriyet/Habertürk)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr