Elif Gamze Bozo (tekerlekli sandalyede) Senegal’de çektiği fotoğrafları 15 Ekim’de Ankara’da sergileyecek.

Elif Gamze Bozo (32), cam kemik hastası engelli genç bir kadın. Yaşama umudunu kaybetmemiş, aksine fotoğraf merakı nedeniyle başarıdan başarıya koşuyor. Geçen günlerde de Afrika’nın Senegal ülkesine yolculuk eden Elif Gamze Bozo çektiği fotoğrafları sergilemeye hazırlanıyor. Senegal’de güzel dostluklar kurduğunu kaydeden Bozo, “Senegal fikrinin çıkış noktası ilginç ve bir o kadar da güzeldi. 2015’in Ekim ayında Uluslararası İzmir Fotoğraf Günleri’nde birçok fotoğraf sanatçısının ve ustaların bir araya geldiği, on gün boyunca sadece fotoğrafın konuşulduğu bir etkinlik düzenlenmişti. Orada TRT Belgesel’de tesadüfen denk geldiğim, görme engelli Fransız gazeteci Sophie Massieu hakkındaki ‘Senin Gözlerinden’ adlı bir belgesel çalışmasını izlerken çok etkilenmiştim.

Bu programdan bir fotoğraf sanatçısı meslektaşıma söz ederken bana şunu dedi, ‘Sen de yapabilirsin’. Önce tedirginlik yaşadım daha sonra “Neden olmasın?” diye düşünmeye başladım” ifadelerini kullanıyor. Senegal’e gitmek için doktorundan izin istediğini söyleyen Bozo doktorunun kendisine ‘Hiçbir şeyin sana engel olmasına izin verme’ dediğini belirtiyor. Elif Gamze Bozo, aslında fotoğraf çekmediğini, yaşanmışlığı anlattığını söyleyerek 15 Ekim’de gerçekleştirilecek sergi hakkında bilgi veriyor. Hem video belgeseli hemde fotoğraf sergisi olacağını belirterek, “Ankara Yenimahalle Nâzım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek galamız. Hem video belgeseli hem de fotoğraf sergisi olacak. Bu sergi ezilen bütün halkların yaşanmış mücadelesini anlatacak. Siyahilere gösterilen önyargıyı yıkmaya çalışacağız. Aynı engellilere yapılan önyargı gibi” ifadelerini kullanıyor.

GENETİK BİR HASTALIK

Kemiklerde kolayca kırılmalara yolan açan bir genetik hastalık olan ‘cam kemik’ hastalığı, bebeğin kemiklerinde kırıklarla doğması halinde ölümcül olabiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr