Belediye başkanlarının kendi kurdukları ve yöneticisi oldukları vakıflara, yönettiği belediyeye ait taşınmaz ve araçlarını sembolik bedellerle uzun vadeli kiralama, satma ve bağışlama yöntemlerini ilk kullanan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan olmuştu.

Bedrettin Dalan, görev süresinin son yılında Güzel İstanbul Hizmet Vakfı, İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı ile İstanbul Çocuk ve Tabiat Vakfı’nı kurmuş, bu vakıfların kurucuları arasında Genel Sekreteri Atanur Oğuz’la birlikte yer almış ve yönetim kurulu başkanlığını da üstlenmişti. Birçok belediyenin kurduğu vakıfların aksine Dalan’ın kurucusu olduğu vakıfların belediye tüzel kişiliği ile bir ilgisi yoktu.

Eğitim amacıyla kurulan İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı’nı (İSTEK), İSKİ’nin sayaç okuması işini verdikleri SUSER A.Ş’ye yüzde 1 hisseyle ortak yapan Dalan, İstanbul’un en gözde semtlerinde 60 dönümün üzerinde değerli arazileri çok düşük fiyatla bu vakfa ihalesiz olarak sattı. Göztepe’de 10 dönüm araziyi o günün parasıyla 1 milyar 142 milyon liraya, Mecidiyeköy’de 15 dönüm araziyi 2 milyar liraya, Tarabya’da 11 dönüm araziyi 171 milyon 650 bin liraya, Ümraniye’de 12 dönüm araziyi 415 milyona, FloryaŞenlikköy’deki 15 dönüm araziyi 1 milyar 355 milyon liraya İSTEK Vakfı’na ihalesiz olarak devretti. İhale yapılmadan bu taşınmazları vakfa devretmesinin arka planında ihale yapılması halinde Dalan hem belediye adına ihaleyi yapan, İSTEK Vakfı’nın ihaleye girmesi ve kazanması halinde de alıcı olacaktı. İhale yasasına göre ihaleyi gerçekleştiren kurumların yöneticileri ve birinci derecede yakınlarının ihalelere girmesi yasalara aykırıydı.

Güzel İstanbul Vakfı’na da belediyeye ait Maslak’taki 655 dönümlük araziyi yıllık 2 milyon TL bedelle 49 yıllığına kiraladı. Vakıf da bu araziyi NET Holding’e 40 yıllığına “Yap-İşlet-Devret” yöntemiyle verdi. Ayrıca bu vakıfa belediyeye ait 14 adet tuvaleti, Karaca Tiyatrosu’nun altındaki Sanat Bar’ın işletmesi verildi. Kocasinan Kapalı Spor Salonu’nda yemekhane mutfak ve gazinodan oluşan kompleksin işletmesi ile Karaca Tiyatrosu’nun altındaki Sanat Bar’ın işletme hakkı da verildi. Kocasinan’da Kapalı Spor Salonu ile yemekhane, mutfak ve gazinodan oluşan kompleks yıllığı 100 bin liradan iki yıllığına Güzel İstanbul Vakfı’na kiralandı.

1 liraya helikopter

1989 yerel seçimlerinde görevi Dalan’dan devralan Nurettin Sözen’le Dalan arasındaki o dönem polemiklere yol açan konuların başında belediyeye ait olan helikopterlerin Dalan’ın vakfına 1 liraya kiralanması geliyordu. İstanbul Hızlı Tramvay Hattını yapan ASEA Borwn şirketi tarafından belediye bağışlanan helikopterle, belediyenin kendisine ait olan 1 helikopter Dalan’ın Güzel İstanbul Vakfı’na 1 lira bedelle satılmıştı. Helikopterlerden biri düşüp parçalandı ve sigortadan alınan para belediyenin değil vakfın kasasına girdi. Diğer helikopterin geri alınması için Sözen, belediye adına dava açtı. Vakıf, helikopteri yurtdışına çıkararak sattı.

Sözen, göreve gelince bütün taşınmazların geri alınması için dava açtı. Bunlardan Florya Şenlikköy’deki arazi için açılan davayı belediye kazanmasına rağmen üzerinde okul bulunduğu için bir şey yapılamadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr