57. Uluslararası Selanik Film Festivali (3– 13 Kasım 2016) bu yıl eklenen yeni bölümleriyle geleceğin sinemacılarını keşfediyor ve çok sayıda  bağımsız yönetmenin son yapımlarını izleyicisine sunmaya hazırlanıyor.

Yarışma Dışı: Geleceğin Yetenekleri bölümünde çağdaş bağımsız sinemanın genç yönetmenlerinin en son yapıtları yer alıyor. Daniel Kwan ile Daniel Scheinert’in ortaklaşa yönettiği gerçeküstü kara komedi Swiss Army Man’de (Sundance Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü) iki genç yetenek Paul Dano ile Daniel Radcliffe karşılıklı oynuyorlar. Arjantin’de 1977 yılında geçen The Long Night of Francisco Sanctis (Andrea Testa, Francisco Marquez) dingin aile yaşantısıyla Cunta rejiminin kurbanları bir çifte yardım arasında  kalan bir adamın öyküsünü anlatıyor. Ralitza Petrova, Godless’te (Locarno Film Festivali Altın Leopar, en iyi Kadın Oyuncu ödülleri) yaşlılara bakan ama
aynı zamanda onlardan çalan bir anti kahramanın farklı etik değerlerini tartışıyor. Günümüz Doğu Avrupası’ndaki sosyal gerçekçiliği yansıtan etkileyici bir örnek.  Elite Zeker’in dramı Sand Storm (Sundance Film Festivali Büyük Jüri Ödülü) Bedevi köyünde yerel halkın genç bir kızın yaşadığı romansa tepkilerini irdeliyor.

Ayna/ Görüntü: Sinemanın Yansımaları’nda, biçim, konu ve estetik  açıdan ortak olan 12 çalışma yer alıyor. Bu bölümde Robert Greene’in  belgeseli Kate Plays Christine, 1974’te ulusal kanalda intihar eden haber spikeri Christine Chubbuck’ın gizemli davasını betimleyen Christine,  Leopold Lindtberg’in Last Chance’i, İkinci Dünya Savaşı’nda İsviçre’nin  rolünü eleştiren Jacob Berger’in Un Juif pour l’exemple’ı, Mahmud Sabbagh’ın Barakah Meets Barakah’ı, Rama Burshtein’ın Through the Wall’ı gösterimde.

Geceyarısına Doğru: Karanlıktan Sonra Filmler bölümünde büyü, sihir, korku, dehşet, mitler ve gariplikler üstüne kurulu kült klasikler, yeraltı sinemasının unutulmaz yapımları izleyiciyle buluşacak.
José Mojica Marin’in At Midnight I’ll Take your Soul (1964), Jean Rollin’in Lips of Blood’ı (1975) ve Pupi Avati’nin The House of the Laughing Windows gösterilecek.


Açık Ufuklar: Bağımsız Sinemanın Favorileri’nde bağımsız sinemanın  en yenilikçi ve en sıradışı seçkisini festivalin eski yöneticisi Dimitri Eipides yaptı. Kral XIV. Louis’yi ünlü Fransız aktör Jean–Pierre Léaud’nun canlandırdığı, Albert Serra’nın yönettiği The Death of Louis XIV, ergen dostuluğu, yetişkinlik, aile, seçkinleştirme temalarını anlatan, başrollerde Greg Kinnear, Paulina Garcia, Alfredo Molina’nın oynadığı Little Men (Ira Sachs) bölümdeki filmlerden.  Afganistan’da geçirdiği çocukluk döneminden esinlenen Shahrbanoo Sadat, Wolf and Sheep’de yerel halkın gündelik yaşamlarını folklor, masallar, büyü, gerçekçilik, etnografik öğeleri harmanlayarak anlatıyor. Ivan Tverdovsky,
Zoology’de (Karlovy Vary Festivali Jüri Özel Ödülü) toplum dışına atılmış insanların alegorik öykülerini betimliyor. Orta yaşlı yalnız bir kadının kuyruğu çıkınca yaşamı radikal olarak değişiveriyor. Sebastian Laudenbach kara minimalist animasyonu The Girl without Hands’ı, Grimm Kardeşler’in
peri masalından uyarlanmış.

Özel Gösterimler: Önceden Sezilen bölümünde Arthur Miller’in Satıcının Ölümü adlı yapıtından uyarladığı The Salesman’de (Cannes Film Festivali En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri) Asghar Farhadi, evli bir  çiftin trajik öç öykülerini betimliyor. Jean–Pierre ve Luc Dardenne  kardeşler The Unknown Girl’de gerçekçi anlatımlarını duyarlılık ve gizemle sürdürüyorlar. Terence Davies, A Quiet Passion’ı ikonik şair Emily Dickinson’ın biyografisi, Emily Dickinson’ı Cynthia Nixon yorumluyor. Olivier Assayas’ın Personal Shopper’ı (Cannes Film  Festivali En İyi Yönetmen Ödülü) gerçeküstü öğeler içeren bir  psikolojik gerilim. Başrolde Kristen Stewart oynuyor.


2016 Lux Film Ödülü: Onuncu yılını kutlayan bu ödül Selanikli izleyiciyle beşinci kez buluşuyor. Avrupa Parlamentosu tarafından desteklenen Lux ödülü için üç film yarışacak: As I Open My Eyes (Leyla Bouzid / Fransa– Tunus–Belçika- Birleşik Arap Emirlikleri), My Life as a Courgette (Claude
Barras / İsviçre–Fransa), Toni Erdmann (Maren Ade / Almanya–Avusturya– Romanya).

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr