HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Konuşmasının büyük bir bölümünü Meclis'ten geçirilmek istenen yasalara ayıran Demirtaş, "Türkiye, işçiler için, Çin’den daha beter bir ülkeye dönüşebilir. Artık işçi, emekçi ülkesi değil, bir köle ülkesi oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, yaklaşan 1 Mayıs öncesinde, kutlamalara ilişkin de konuştu. Milyonlarca kişinin alanlara çıkması gerektiğini söyleyen Demirtaş, Taksim'in tarihi açıdan önemli olduğunu ancak alanlara çıkılması gerektiğini belirterek, "Taksim tabii ki önemlidir, orada yaşanan katliam, siyasi olaylar, vazgeçmemizi gerektirmez ama böyle bir dönemde alanlara çıkmak da şarttır. Taksim’e çıkılamıyorsa, başka alanlara" dedi.

Konuşmasının son bölümünde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da seslenen Demirtaş, AKP'nin 'dokunulmazlık' yasası için 'tuzak' uyarısında bulundu. Demirtaş, "Dokunulmazlıkları kaldırabilirler, tek bir arkadaşım kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyecek" dedi.

DEMİRTAŞ'IN KONUŞMASINDAN SATIRBAŞLARI ŞÖYLE:

- 1 Mayıs yaklaşıyor, emekçinin sorunları 1 Mayısa’ta ifade edilecek düzeyle sınırlı değil. Çok değerli emek örgütlerinin, sendikaların genel başkanları burada. İşçinin emekçinin sorununu konuşacağız fakat şunu bilerek, işçi sorunu, emekçi sorunu derken bir azınlığın küçük bir grubun sorunundan söz etmiyoruz. Geçiştirebileceğimiz, görmezden gelebileceğimiz bir mevzudan söz etmiyoruz. Elbette ki işçi, emekçi, Türkiye’yi veya dünyayı omuzların sorunlarını taşıyanların sorunlarını bir grup toplantısında çözecek değiliz.

- Bizim dokunulmazlığımızı da konuşacağız ama işçinin dokunulmazlığını kaldıran bu yasa daha ciddi mevzudur. Şimdi, tabii ki Türkiye’de basın özgürlüğü, medya özgürlüğü, yurttaşların haber alma hakkıyla ilgili tarihimizin en karanlık dönemlerden birini yaşadığımız için duyurma şansımız da pek yok.

- Birazdan Saray'daki zat konuşmaya başlar, 35 kanal aynı anda muhtarların coşkusunu yayınlar ama işçilerin sorunlarını yayınlamazlar. O yüzden akademisyenler içeridedir, Ayşe öğretmenin barış çağrısı telaşla karşılanmıştır, bir futbolcu bir futbol takımı dövme nedeniyle, barış çağrısı nedeniyle terörist ilan edilmiştir.

"TÜRKİYE ÇİN'DEN BETER OLABİLİR"

- İşçinin, emekçinin sorunu derken, %85’lik bir nüfusun sorunundan söz ediyoruz. Geçiştirilebilecek bir konudan söz etmiyoruz. Türkiye, işçiler için, Çin’den daha beter bir ülkeye dönüşebilir. Artık işçi, emekçi ülkesi değil, bir köle ülkesi oluyoruz.

- Kıdem tazminatınızı hiç edecekler. Çalışanlar bilirler, her bir yıl için kıdem tazminatı hak edersiniz. Süreyi doldurduğunuzda kıdem tazminatınızı alabiliyorsunuz. Şimdi devlet diyor ki; senin kıdem tazminatınızı keseceğim, fonda toplayacağım.

- İşsizlik fonu... Hırsızlığın daniskası buralarda dönüyor işte!

1 MAYIS ÇAĞRISI: NEREDE ALAN VARSA DOLDURALIM

1 Mayıs’ta çok güçlü bir şekilde herkesin alanlarda olması lazım. Taksim yasaklı. Bilerek yasaklıyorlar, özellikle mevzuyu Taksim tartışmasına kilitlemek istiyor. Benim naçizane önerim, nerede bir alan varsa o alanı doldurup, emekçinin sesini duyurmamız lazım.

"MİLYONLARI ALANLARA DAVET ETMELİYİZ"

Tabii ki, ne karar verirseniz arkanızda olacağız. Taksim tabii ki önemlidir, orada yaşanan katliam, siyasi olaylar, vazgeçmemizi gerektirmez ama böyle bir dönemde alanlara çıkmak da şarttır. Taksim’e çıkılamıyorsa, başka alanlara. Ama yüzbinleri milyonları alanlara davet etmeliyiz. Bu Taksim’den vazgeçmek anlamına gelmez ama bu tarihi dönemde tartışmayı Taksim mi değil mi noktasında kilitlememek lazım.

KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRI VE UYARI

- Özellikle sayın Kılıçdaroğlu'nun şu tuzağı iyi görmesi lazım. Biz dokunulmazlık zırhı istemiyoruz. Ama bu tür ucuz, Anayasa'ya aykırı tekliflerde birleşirseniz, yarın bir gün AKP kaldırdı demeyecekler CHP kaldırdı diyecekler. Tek bir arkadaşım kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyecek, yok öyle yağma. Böyle siyasi linç ortamlarında bu tür konular sağlıklı tartışılmıyor. Arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Bu konu çok daha sağlıklı tartışılabilirsiniz. Herkesin bir sürü dokunulmazlığı var.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr