Tokat'ta Valilik, Belediye, Kent Konseyi ve Türkiye Aşçılar Pastacılar Konfederasyonu tarafından bu yıl 29-30 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında kentte 'Tokat mutfağı yarışıyor' etkinliği düzenlenecek. Cumhuriyet meydanında düzenlenecek olan etkinlikte kent mutfağının unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini öne çıkarmak ve Anadolu mutfağına Tokat'ın yöresel yemeklerini dahil etmek planlanıyor. Tokat kebabı ve yerel yemekler olarak iki kategoride düzenlenecek olan yarışmaya çok sayıda başvurunun olması bekleniyor.



REKOR DENEMESİ YAPILACAK

Yarışmanın tanıtımı için Belediye sosyal tesislerinde program düzenlendi. Belediyeye ait Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi'nde hazırlanan çok sayıda yöresel yemek burada davetlilere sunuldu. Ayrıca kentin önemli lezzetlerinden biri olan üzüm yaprağı ile sarılan sarma tanıtımı için ise rekor denemesi planlandı. Kent merkezinin nüfusu olan 142 bin 724 adet sarma sarılarak hem rekor denemesi yapılacak hem de hazırlanan sarmalar yarışma günü vatandaşlara dağıtılacak. Yaklaşık bir hafta sürmesi planlanan sarmaların sarılması bugün başlarken, yaklaşık 15 kadın görev yapacak.



"KİŞİ BAŞI BİR SARMADÜŞÜYOR"

Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, yarışmanın bu yıl ikincisinin düzenleneceğini söyleyerek, "Tokat lezzette eşsiz bir coğrafyaya sahip. Altı bin yıllık geçmişe sahip bir şehrin de kendine has yemeği ve mutfağı var. Biz de bu mutfağımızı daha da tanıtmak istiyoruz. Tabi buraların sarması, yaprağı meşhurdur. Biz de bu noktada bir rekor denemesi yapıyoruz. Tokat kent merkezinin bugün nüfusu kabaca 143 bin. Biz de 143 bin adet sarma sarıp, bu sarmayı da o güne yetiştirip, pişirip Tokat'ın tamamına dağıtmış olacağız. Yani kişi başı bir sarma düşüyor. Belki herkes gelmeyebilir, ikişer ikişer, üçer üçer götürebiliriz arkadaşlar. Bu rekor denemesi Tokat'ta ilk defa yapılacak. Bu kadar sarmanın sarıldığını ben Tokat'ta hiç duymadım" dedi. Başkan Eroğlu daha sonra, sarma saran kadınların yanına oturarak ilk defa sarma sardı.

Yapraklar, numaratör yardımı ile sayılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr