Anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan’da yapılacak referandum öncesinde seçmen listeleri askıya çıktı. Seçmen kütükleri ile ilgili en büyük sorun hendek ve barikat operasyonları ve sokağa çıkma yasaklarının ardından büyük çaplı göçlerin yaşandığı Diyarbakır merkez Sur ilçesi, Mardin’in Nusaybin ilçesi, Şırnak kent merkezi ile Cizre, Silopi ve İdil’de yaşanıyor. HDP, DBP, DTK, TJA tarafından operasyon ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle göç etmek zorunda kalan seçmenlere yardımcı olabilmek için “Referandum Koordinasyon Kurulları” oluşturuldu. Buna ek olarak 17 aydan bu yana yasağın devam ettiği Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki seçmenler için ise Sur Göç Komisyonu kuruldu. Bu komisyon şu ana kadar 690 ailenin seçmen kayıtlarının olmadığını saptadı. Komisyon, göç etmek zorunda kalan ailelerin gittikleri yerlere ikametgâhlarını götürüp götürmediklerini araştırırken, Sur’da askıya çıkan seçmen listelerini de inceleyecek.

Suriyeli seçmenler

Seçmen listelerinde yaşanan bir başka karmaşa ise Suriyelliler ile ilgili yeni kayıtlar. Bir önceki seçim kütüklerinde isimleri olmayan Suriyelilerin, askıya çıkan yeni kütüklerde isimlerinin yer alması manipülasyon iddialarını gündeme getiriyor. Sur’da 43 Suriyeli ailenin, harabe evler adres gösterilerek seçmen kütüklerine kaydedildikleri ortaya çıktı. Muhtarın durumu kaymakamlığa bildirmesi üzerine İl Nüfus Müdürlüğü ve Kaymakamlık’tan gelen yetkililerin tespiti üzerine, bu kişilerin adreste bulunmadıkları tespit edildi ve kayıttan düşürüldü.

Referandum İl Koordinasyonu’nun çalışmaları hakkında bilgi veren DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeki Baran, Suriyelilerin seçmen kütüklerinde gösterildiğini belirterek “Özellikle olmayan adreslerde, olmayan hanelerde gösteriliyor.

Bunlar arkadaşlarımız ve muhtarlar tarafından fark edildi. Dikkat çekmesin diye askıya konulmamış olan çok sayıda Suriyeli seçmen olacağından endişe ediyoruz. Tabii biz buna izin vermeyeceğiz ve takipçisi olacağız” dedi. Sur’da halen sokağa çıkma yasağının sürdüğü mahallelerde kayıtlı seçmenlerin referandumda oy kullanmaları için sandıklar, başka mahallelere nakledildi. 45 sandıktaki yaklaşık 12 bin seçmen, yasağın olmadığı mahallelerde oylarını kullanacak. HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak’ta seçmenlerin önemli bir bölümünün çevre ilçe ve köylerde ikamet etmek zorunda kaldığını belirterek, “Ya bulundukları yerlere adreslerini taşısınlar ya da seçim günü daha önce oy kullandıkları sandıkları dikkate alarak gelip oylarını kullansınlar” dedi.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr