Bazı ilçe seçim kurullarının CHP ve HDP’nin bildirdiği isimlerden seçilen sandık kurulu başkanlarını haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle reddetmesi tartışma yarattı. HDP’nin YSK temsilcisi Rüştü Tiryaki, “HDP ilk kez sandık başkanlıkları için liste veriyor. AKP bundan rahatsız olmuş gözüküyor. Yasadaki ‘iyi ün sahibi olmak’ kriteri somut bir kriter değil. Bunu doğru bulmuyoruz. Milletvekili, muhtar, belediye başkanı seçilmek için ölçüt var. Bazı cezaları almamış olmanız gerekiyor. Sandık başkanlıkları için de kriterin somut ölçülebilir olması gerekiyor” dedi. CHP temsilcisi Hadimi Yakupoğlu ise, seçim kurullarının işleminin yasaya aykırı olduğunu belirterek, sandıklarda AKP lehine bir durum yaratıldığını söyledi.

YSK, sandık kurulları ve seçmen listelerini kesinleştirdi. Ancak bazı ilçe seçim kurulları, AKP’nin itirazı üzerine ilk kez haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle CHP ve HDP’nin bildirdiği isimlerden seçilen sandık başkanlarını reddederek yerine yeni atamalar yaptı.

HDP’nin YSK temsilcisi Rüştü Tiryaki, ilgili yasada seçim sandık başkanlıkları için “iyi ün sahibi olmak” biçiminde soyut bir kriter olduğunu vurgulayarak, “Milletvekili, belediye başkanı ve muhtar seçilebilmek için bir ölçüt var. Bazı cezaları almamış olmanız gerekiyor. Sandık başkanlığı için de somut ve ölçülebilir bir kriter olması gerekiyor. Burada da haklarında bir ceza hükmü verilmemiş olması makul bir ölçüttür. Salt haklarında soruşturma var diye sandık kurulu başkanlarından iptal edilenler oldu. Bunu doğru bulmuyoruz” dedi.

Seçim kurullarının iptal edilen başkanlıklar için siyasi partilerden yeni isim istemesi gerektiğini kaydeden Tiryaki, “Eğer adli sicil kayıtlarına bakıp iptal edecekse en azından siyasi partilerin yeni isim bildirmesi gerekir. Bazı seçim kurulları bunu kabul etti, ancak bazı yerlerde resen atama yapıldı” dedi. HDP’nin ilk kez bu referandumda sandık başkanları için isim bildirdiğini anımsatan Tiryaki, “AKP bundan rahatsız olmuş gözüküyor. Ancak biz bunu büyük bir sorun olarak görmüyoruz. Sandık kurulu başkanımız olmasa da sandık kurullarında üyelerimiz, onlar da olmazsa müşahitlerimiz var” dedi.

‘Yasaya aykırı’

CHP’nin temsilcisi Hadimi Yakupoğlu ise, yasadaki ‘iyi ün sahibi olmak’ kriterinin yasaya aykırı olarak yorumlandığını belirterek, “Yasanın aynı maddesinde Siyasi Partiler Yasası’na göre partilere üye olamayacak kimselerin sandık kurulu başkanı olamayacağı düzenleniyor. Burada da kriter bazı suçlardan mahkûm olmamak. Hakkında soruşturma olanların belirlenerek başkanlıklarının iptal edilmesi yasaya aykırı” diye konuştu.

‘Kriterler neye göre belirleniyor?’

Bazı ilçe seçim kurullarının CHP ve HDP’nin bildirdiği isimlerden seçilen sandık kurulu başkanlarını haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle reddetmesine bir tepki de CHP Mersin milletvekili Fikri Sağlar’dan geldi.

Sağlar, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Sağlar, kendi seçim bölgesi Mersin’in Mezitli ilçesinde de 10 sandık başkanının görevlerinin reddedildiğini belirterek, “Devletin uçaklarını, kamunun personellerini ve tüm araçlarını kullanarak referandumda hayır çıkmaması için meydanları dolaşmak seçim yasasına ve tüm yasalara aykırıdır” dedi.

Tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı’nın taraflı, eşit hizmet vermesi gereken vali ve kaymakamların iktidar partisine bağımlı hale geldiğini vurgulayan Sağlar, “Böyle bir durum söz konusu iken; iyi ün kriterine, sahip olduğu ün tartışmalı olan bir yargının karar vermesi vebaldir. Bırakın bu üne halk kendisi karar versin” diyerek tepki gösterdi. “İyi ün sahibi” kriterlerinin neye göre belirlendiğini soran Sağlar, “Görevleri reddedilen kişilerin iyi üne sahip olmama gerekçeleri nelerdir? İtiraz dilekçelerine neden cevap verilmemiştir? Yasalara göre tarafsızlığını yitiren bir cumhurbaşkanı iyi bir üne sahip midir?” diye sordu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr