Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, üniversitede yaşanan rektör atama süreciyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Güney yerleşkesinde toplanan öğretim üyeleri adına Prof. Dr. Cem Ersoy tarafından yapılan açıklamada, üniversitenin benimsemiş olduğu akademik ilkelerin evrensel değerlere dayandığı ilkelerden birinin de “üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olduğu” kaydedilen açıklamada şöyle denildi;

“29 Ekim tarihli 676 sayılı KHK’nin 85. maddesi üniversitemizdeki özerk yönetim modeline darbe vurmuştur. Üniversiteler tamamıyla siyasi iradenin tasarrufuna terk edilmiştir. 1 Kasım tarihli basın açıklamamızda KHK’nin ilgili maddesinin iptalini talep etmiştik. Geçen sürede, talebimiz yerine getirilmediği gibi, yüzde 86 oy oranıyla seçtiğimiz rektör atanmadı.”

Demokratik talep

Rektör atamasının OHAL’e dayandırıldığı ve durumun demokratik meşruiyetinin olmadığının belirtildiği açıklamada rektör atamalarını düzenleyen 676 sayılı KHK’nin yerine demokratik, özerk, katılımcı üniversite anlayışına uygun bir düzenleme getirilmesi istendi.

Rektör seçime girmedi

Boğaziçi’nde, yazın yapılan seçimlerde birinci olan bir önceki rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu yerine, seçime girmeyen Prof. Dr. Mehmed Özkan atanmıştı. Tepki gösteren öğrenciler yürüyüş düzenlemişti. Yürüyüşe polis ekipleri müdahale etmiş ve bazı öğrenciler gözaltına alındıktan kısa süre sonra serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr