Mustafa Çalık, 21 Mayıs 2015 tarihinde TRT 1’de yayınlanan, “Pelin Çift ile Gündem Ötesi” isimli programda, “Enver Paşa 80 tane Atatürk eder” dedi. E.S isimli vatandaş da Çalık’ın sözlerine Ekşi Sözlük internet sitesinde yayınlanan yorumunda, “En az Enver Paşa’yı vatan haini ilan edenler kadar yavşakça bir açıklamadır….” sözleriyle tepki gösterdi.

SAVCILIĞA ŞİKAYET ETTİ

Çalık bu sözler nedeniyle E.S’nin kendisine hakaret ettiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Başlatılan soruşturmada Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, E.S’nin ifadesini aldı. E.S ifadesinde kimseye hakaret kastıyla söz konusu ifadeleri kullanmadığını belirtti.

TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ

Savcı Taştan, ifade aldıktan sonra soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında, Enver Paşa ile Atatürk’ün etkileri günümüze kadar devam eden, bu nedenle isimleri üzerinde kayıtsız kalınmayacak iki önemli şahsiyet olduğu, her birinin milyonarca seveni olduğu gibi eleştirel bakanların da bulunduğu belirtilerek, şöyle denildi:

ATATÜRK SEVENLERİ İNCİTTİ

“Dolasıyla birini küçümseyecek şekilde diğerinin abartılı biçimde övülmesinin, aynı kanaati taşımayan kişiler bakımından tepkiye yol açacağının öngörülebilir bir durumdur. Bu nedenle müştekinin o cümleyi sarf ederken bu sözün kendisine aynı düşüncede olmayan, bir başka anlatımla Atatürk’ü Enver Paşa’dan üstün tutan kişilerin tepkisine yol açacağını öngördüğü ya da öngörmesi gerekir. Bu itibarla müştekinin Atatürk’ü kayıtsız şartsız sevenleri incitecek şekilde oluşturduğu ‘Enver Paşa 80 tane Atatürk eder’ şeklindeki ölçüsüz değer yargısına karşı, ölçüsüz eleştiriler geleceğini tahmin etmesi gerekirdi. Nitekim şikayet konusu yapılan ‘en az Enver Paşa’yı vatan haini ilan edenler kadar yavşakça bir açıklamadır’ biçimindeki sözünün, müştekinin şahsını değil, açıklamasını hedef almıştır.”

O İFADE SERT ELEŞTİRİ

Kararda, Çalık’ın sözlerine tepki olarak söylenen sözün, AİHM içtihatlarına da göre de suç oluşturmadığı kaydedildi. Kararda, “Tanınmış bir kişi olan, bu nedenle eleştiriler karşısında sade vatandaşlara göre daha esnek bir yaklaşım tarzı göstermesi gereken müştekinin şahsına yönelik değil de oluşturduğu ‘Enver Paşa 80 tane Atatürk eder’ şeklindeki değer yargısına tepki biçimde gelişen ‘…yavşakça bir açıklamadır’ şeklindeki cümleyi hakaret olarak nitelemek için gerekli şartların oluşmadığı, tepki biçimindeki sert eleştiri boyutunu kaldığı anlaşılmıştır” denildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr