1 Kasım seçimlerinin ardından '2 Kasım: Türkiye İç Savaşı'nın Başlangıcı' kapağını hazırlayan dergi hakkında toplama kararı çıkmış ve Güven ile Çapan gözaltına alınmıştı. Tutuklanan Dergi yöneticileri Güven ve Çapan, önce Metris ardından da Silivri Cezaevine gönderilmişti. 58 gün tek kişilik hücrede tutulduktan sonra tahliye edilen Güven ve Çapan hakkında hazırlanan iddianamede, gazetecilere ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme’ suçundan 20'şer yıla kadar hapsi istenmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Güven ve Çapan ile avukatları hazır bulundu. Mahkeme başkanı savcıya esas hakkındaki mütalaasını sordu. Savcı Ali Kaya mütalaasında, “ 02-08 Kasım tarihleri arasıhnda yayınlanan Nokta Dergisinin kapak sayfasında Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı halkı silahlı isyana tahrik etme suçunu işlediği iddiasıyla cezalandırılmaları içi sanıklar hakkında kamu davası açılmış ise de gerek sanık savunmaları, gerekse incelenen dergi içeriğinde kullanılan ifadeler değerlendirildiğinde iddia edildiği gibi halkı silahlı isyana sevk yönünde bir teşvik bulunmadığı, herhangi bir kimseyi kanunlara karşı gelmeyi de tahrik edici sözler kullanılmadığı, TCK 213. Madde, gerekse TCK 214. Maddede sayılan suçun unsurları itibarıyle oluşmadığı” yönünde ifadelere yer vererek ,gazeteciler hakkında ayrı ayrı beraat istedi. Savcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanılan fotoğrafının hakaret yönünden değerlendirileceğini iddia ederek, bu konuda savcılığa ayrı bir suç duyurusu yapılması gerektiğini söyledi.

Gazeteciler Çapan ve Güven, savcının beraat yönünden mütalaasına katıldıklarını, Cumhurbaşkanına hakaret suçlaması ile bölümüne katılmadıklarını belirterek beraatlarını istedi. Ara kararını veren Mahkeme, Cumhurbaşkanına hakaret suçu ile ilgili savcılığa bulunulacak suç duyurusunun beklenmesine hükmederek, gazeteciler hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına karar verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr