Gazetemiz eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Ankara Temsilcimiz Erdem Gül ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun, MİT TIR’ları dosyasından ayrılan, örgüte yardım iddiasıyla yargılandıkları davada, duruşma savcısı, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı, Dündar ve Gül hakkında, ‘örgüte üye olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan 15’er yıla kadar hapis cezası talep etti. Berberoğlu için de aynı suçtan 15 yıla kadar hapis ve ‘gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçundan ise müebbet hapis cezası istedi. Avukatlar, dosyadaki eksiklikler giderilmeden alelacele mütalaa verildiğini belirtti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya, Erdem Gül, Enis Berberoğlu, avukatları ile MİT Müsteşarlığı avukatı katıldı. Mahkeme bir önceki duruşmada, Berberoğlu hakkında 1 Eylül 2016’da “Cemaatin CHP İmamı” başlıklı köşe yazısını kaleme alan gazeteci Soner Yalçın’ın tanık olarak dinlenmesine karar vermişti. Soner Yalçın, dünkü duruşmaya gelmedi. Duruşma savcısı, mütalaasının hazır olduğunu, soruşturmanın genişletilmesi talebinin olmadığını belirtti.

Avukat: Anlayamadık

Berberoğlu’nun avukatlarından Zeynel Öztürk, gazeteci Yalçın’ın zorla getirilmesini istediklerini söyledi. Öztürk, dosyaya sunulan telefon sinyallerine ilişkin HTS kayıtlarını inceleyip beyanda bulunmak için süre talep ettiklerini kaydederek, “Savcının dosya tamamlanmadan, ara kararlar yerine getirilmeden ve Yargıtay’daki bekletici mesele yapılan dosya karara çıkmadan alelacele mütalaasını sunmasını anlayamadık. Hukuk adına tereddütlerimiz oluştu” diye konuştu. Berberoğlu’nun avukatlarından Yiğit Acar da “Mütalaanın dosyadaki eksiklikler giderilmeden sunulmasını anlamış değiliz. Adil yargılanma ilkesine şüphe düştüğü kanaatindeyiz” dedi.

Sanık savcıya atıf

Savcı, mütalaasında FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün, amaçlarına ulaşabilmek için, çoğu zaman kendi amaç ve stratejisine uygun haber ve yayınları kendi basın ve yayın kuruluşları üzerinden yaymak yerine, doğrudan kendileri ile irtibatlı olmayan veya bu şekilde algılanan basın yayın kuruluşlarına servis ederek kamuoyu algısı oluşturma stratejisi ile hareket ettiğini iddia etti. 10 yazar ve yöneticimiz hakkında süren soruşturmayı anımsatan savcı, “Cumhuriyet gazetesinin 2013 yılından itibaren sanık Can Dündar da dahil olmak üzere birçok yöneticisi ve yazar kadrosunun klasik bilinen sosyal demoktrat yayın çizgisini terk ederek aşama aşama FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün amaç ve stratejisi doğrultusunda yayın yapar şekilde eksen kaymasında olduklarını” iddia etti. Savcı, mütalaasında 29 Mayıs 2015 tarihli mühimmat yüklü MİT TIR’larına ilişkin haberin tarihini de 2016 olarak belirtti. Dündar ve Gül’ün yaptığı haberlerde hiçbir kamu yararı olmadığını ileri süren savcı, haberlerin Adana Ceyhan ve Hatay Kırıkhan ilçelerinde adli soruşturma yürütülüyormuş görüntüsü altında yapıldığını savundu. Görüntülerin yayımlanmasındaki amacın ise Türkiye Cumhuriyeti hükümetini yıpratarak görev yapamaz hale getirmek olduğunu öne sürdü.

Yalçın’a zorla getirme

Mahkeme heyeti, gazeteci Soner Yalçın’ın bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar vererek davayı 1 Mart’a erteledi.

Tek örgütümüz gazetecilik

Duruşmanın ardından adliyenin önünde açıklama yapan Erdem Gül, adaletin hızlı olmasını istediklerini belirterek “Fakat biz bu sabah duruşmaya geldiğimizde savcının apar topar cezalandırılmamızı talep ettiğini gördük. Cezalandırılmamız istenen iddia, bizim bir silahlı örgüte üye olmaksızın yardım etmek suçlaması. Bunun dosyadaki delili sadece haber, yani gazetecilik faaliyeti. Evet söylüyorum; biz bir örgütün üyesi olabiliriz, üyesi olduğumuz bu örgüt gazetecilik örgütüdür” dedi. Berberoğlu ise “Bu bir medya davasıdır arkadaşlar. Ne casusluluğu, ne silahlı örgütü? Şaka mı yapıyorsunuz ya siz? Direkt bizim Silivri’de koğuşumuzu hazırlasınlar, oraya gidelim. Ben bedel ödemekten kaçıyor değilim, öyle olsa burada bulunmam zaten” ifadelerini kullandı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr