Şarkıcı eşi Ebru Gündeş ve kızı ile ABD’ye giriş yapmak isterken, Miami Havalimanı’nda gözaltına alındıktan sonra, kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile çıkarıldığı mahkemede tutuklandıktan sonra New York’a getirilen ve 10 milyon doları nakit olmak üzere 50 milyon dolar kefalet karşılığında serbest kalmak için avukatı aracılığıyla mahkemeye başvuran Rıza Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılması halinde kalacağı ev şimdiden kiralandı ve bütün güvenlik kameraları yerleştirildi.

Sarraf'ın ev hapsinde tutulması durumunda onu koruyacak güvenlik şirketi ile de anlaşma sağlandı. Bir otel çalışanına cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle New York’ta tutuklanan eski IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn’in da aralarında bulunduğu üst düzey kişilerin ev hapsi cezalarında güvenlik önlemleri alan Guidepost adlı güvenlik şirketi görevlilerinin Rıza Sarraf'ı 24 saat boyunca gözlem altında tutulması için, söz konusu şirketle anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Sarraf'ın avukatı Benjamin Brafman, öncelikle New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın ofisi ile görüşerek Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılması konusunda anlaşmayı denedi. Ancak Bharara’nın ofisi, Sarraf'ın duruşma tarihine kadar tutuklu bulunmasının uygun olacağını belirterek kefaletle serbest bırakılması teklifini kabul etmedi.


İstediği sonucu başsavcılıktan alamayan Brafman, Sarraf'ın “Çok tanınmış, başarılı, hayırsever işadamı olduğunu ve kalacağı evde 24 saat gözetim altında tutulacağı için kaçma ihtimalinin olmadığını” belirterek kefalet başvurusunda bulundu. Sarraf'ın terör ve şiddet olaylarına karışmadığına dikkat çeken tecrübeli avukat, yakın dönemde Çinli milyarder Ng Lap Şeng’in de kefaletle serbest bırakılmasını örnek gösterdi.

Şeng’in 1,8 milyar dolar mal varlığı olduğu halde kefaletle serbest bırakıldığına dikkat çeken Brafman, Sarraf'ın Çinli işadamı kadar zengin olmadığını ve kaçma tehlikesi olmadığını savundu.

Avukat, başvuru dilekçesinde Sarraf'ın New York Güney Bölgesi sınırları dışına çıkmayacağını, New York’ta bir konutta kalacağı, konutun 24 saat boyunca silahlı güvenlik görevlileri tarafından korunacağı ve GPS’le izleneceği taahhüdünde bulundu. Sarraf'ın evden yalnıza sağlık gerekçeleri, avukatlarıyla görüşme, dini görevlerini yerine getirme ve mahkemede davaya gitmek için evinden çıkabileceği belirtildi.

Güvenliğin Guidepost şirketi tarafından sağlanacağını, her zaman yanında iki görevlinin bulunacağını belirten Brafman, Sarraf için Manhattan’da kiralanan evin şirket tarafından kontrol edilip, güvenlik kameraların yerleştirildiğini aktardı. Guidepost şirketinin uluslararası alanda, güvenlik, araştırma, risk yönetimi gibi konularda başarılı olduğu dilekçede anlatıldı.

Guidepost'un ayrıca Sarraf için bir araba ve şoför de tahsis edeceği ve evden çıkması gerekirse bu araçla gideceği yerlere ulaşımının sağlanacağı belirtildi.

Sarraf'ın kaçma ihtimali olmadığı konusunda hakimi ikna etmeye çalışan Amerikalı avukat, müvekkilinin midesinde ülser, böbrek bölgesinde tümör bulunduğu ve özel diyeti olduğu için bu şartlarda hapishanede kalmasının uygun olmadığını detaylı bir şekilde anlattı.

“Sarraf'ın Ortadoğu’da tanınmış bir sanatçı Ebru Gündeş ile evli olduğunu ve kaçak duruma düşmesi halinde hem evliliğini hem de eşinin kariyerini mahvedeceğini” aktaran Brafman, İran asıllı işadamının kaçması durumunda uluslararası müzik yıldızı eşinin kariyerine de zarar vereceğini, eşinin “bir kaçakla evli” konumuna düşeceğini belirtti.

"KAÇMA İHTİMALİ YOK"

Sarraf'ın Türkiye’de tanınmış ve başarılı bir işadamı olarak bilindiğini kaydeden Amerikalı avukat, “Sarraf, kendisini savunmayı taahhüt etmiş ve yurttaşlık görevlerini yerine getiren bir insan olarak kaçma ihtimali yok” dedi.

Müvekkilinin ABD’de bir bağlantısı olmadığını, bütün yakınlarının Türkiye’de olduğunu hatırlatan Brafman, savcılık ofisininSarraf’ın ABD ile bağlantısı olmadığını ve çok zengin olduğu için uçma riskinin olabileceği iddiasında bulunabileceğine dikkat çekti. Ancak Brafman, Sarraf’ın 24 saat gözaltında olacağı için bunun imkansız olduğunu ayrıca kaçak olarak bilinmesinin eşine ve kendisine çok büyük zarar getireceğini düşüneceği için uçma riskinin olmadığını söyledi.

Mahkeme ile anlaşmaya varılması durumunda müvekkilinin kaçmasının ihtimal dahilinde olmadığını söyleyen Brafman, Sarraf'ın ABD toplumu içinde tehlikeli olmadığını öne sürdü.

Savcılıktaki dokümanların çok fazla olduğunu ve bunların anlaşılması için Farsça-Türkçe dillerini bilen tercümanların hazır bulunması gerektiğini kaydeden Brafman, “Sarraf ile dokümanları inceleyeceğimiz zaman Türkçe ve Farsça bilen tercümanların hazır bulunması gerekiyor. Bu görüşmeleri yapmak için hapishanedeki teknolojik destek müsait olmayabilir. Bu yüzden savunmayı doğru düzgün hazırlamak zor olacak” dedi. Brfaman, bu nedenleri öne sürerek, müvekkilinin kefaletle serbest bırakılmasını talep etti.

EBRU GÜNDEŞ'LE NASIL TANIŞTIĞI ANLATILDI

Mahkemeye sunulan dilekçede, Rıza Sarraf'ın  17-25 Aralık soruşturması sonucu Türkiye’de hapis yattığına değinilmediği dikkat çekti. Dilekçede bu bilgi yer almazken, Sarraf'ın kardeşinin düğününde Ebru Gündeş ile tanıştığı daha sonra ilişkilerinin ilerlediği detaylı bir şekilde anlatıldı.

ÜÇ AYRI ÜLKENİN PASAPORTUNA SAHİP

New York’ta mahkemeye sunulan kefalet dilekçesinde, Rıza Sarraf'ın , yalnızca İran ve Türkiye değil, aynı zamanda Makedonya pasaportu sahibi olduğu da ortaya çıktı. Sarraf’ın kefaletle serbest kalması durumunda, İran, Türkiye ve Makedonya pasaportlarının, kendisinin New York’tan ayrılmasını önlemek için mahkemeye teslim edileceği, yeni bir seyahat belgesine de başvuramayacağı dilekçede belirtildi.

Sarraf'ın avukatı Brafman, müvekkilinin kendisini daha çok Türk olarak gördüğüne dikkat çekti.
Savcı Preet Bharara tarafından hazırlanan ön iddianamede, Sarraf hakkında toplam 75 yıl hapis cezası isteniyor.

33 yaşındaki Sarraf, New York'un Manhattan bölgesindeki Metropolitan Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr