ABD’yi dolandırmak suçlamasıyla Miami’de tutuklu bulunan 17 Aralık’ın kilit ismi işadamı Rıza Sarraf’ın kuryesi Adem Karahan adına kurulan başka bir şirkete daha İran devlet bankası Mellat tarafından 20 milyon 944 bin 500 Avro para transferi yapıldığı ortaya çıktı.

4 Nisan’da ABD’de mahkemeye çıkacak olan işadamı Rıza Sarraf’ın Türkiye’deki kuryesi Adem Karahan adına kurulan şirketlere bir yenisi daha eklendi. Rıza Sarraf tarafından Adem Karahan adına kurdurulan şirketlerden İnci Kuyumculuk Sanayi ve Dış Ticaret LTD ŞTİ adına İran devlet bankası Mellat tarafından yapılan para transferleri de belgelendi.

Cumhuriyet Rıza Sarraf’ın milyonlarca Avro’luk belgelerine ulaştı

Cumhuriyet’in ulaştığı belgeye göre şirketin 2010 yılına ait banka hesaplarında para transferindeki hareketlilik dikkat çekerken, İnci Kuyumculuk Sanayi ve Dış Ticaret LTD ŞTİ’nin Aktif Bank’daki 110..39 müşteri hesap numaralı vadesiz Avro hesabına Ekim ve Aralık aylarında yapılan 8 ayrı para girişi bulunuyor. Belgelere göre bankanın Tahran ve İstanbul’daki şubelerinden toplamda 20 milyon 944 bin 500 Avro para yatırıldığı görülürken, daha önce de Karahan adına Deniz Kıymetli Madenler Sanayi ve Dış Ticaret LTD ŞTİ’ne 175 milyon 169 bin 350 TL ve 223 milyon 342 bin 784 Avro para transferi gerçekleştiği belgelenmişti.

Müfettişe anlatmıştı

Kurye Adem Karahan, 28 Mayıs 2015 günü Sarraf’ın İran’a para trafiğini araştıran Müfettiş Mehmet Eryılmaz’a Mellat Bank’dan para gelen şirketlere ilişkin bilgi vermişti. Müfettiş Eryılmaz’a yaptığı açıklamada Sarraf’ın, Khagani Abbasov ile birlikte kendi üzerine kurdurduğu şirketin Denizbank’taki hesabına günlük 3-5 milyon dolar arasında para geldiğini ve parayı çekerek ofise geldiğini anlatan Karahan, paralarla Sarraf’ın adamı Abdullah Happani’nin ilgilendiğini söylemişti. Adem Karahan, müfettişe verdiği ifadesinde üzerine ait Deniz ve Cihan Kıymetli Madenler gibi 5-6 kayıtlı şirket daha bulunduğunu kaydetmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr