Rıza Sarraf’ı tutuklatan ABD’li savcı Preet Bharara, kendisini ‘paralel’ ilan eden Star gazetesine “Görev yaptığım sürece hakkımda birçok saçma şey yazıldı fakat burada, içlerinden en aptalcası buydu” dedi. Bharara, Sarraf hakkındaki davanın Türkiye’deki yolsuzluk operasyonuyla bir ilgisi olmadığını, Sarraf’ın ABD’ye tatile geldiğini söyledi.



New York Güney Bölgesi Başsavcısı Bharara, New York Basın Birliği (NYPA) tarafından düzenlenen konferanstaki konuşmasının büyük bölümünü Türkiye’ye ayırdı.

Bharara, “Türkiye’deki bazı gazetelerin manşetlerine konu olmuşum. Güya, bu davayı açmamın sebebir, benim, yani Hindistan’ın Pencap eyaletinden çıkmış, New Jersey’de büyümüş ve Manhattan’da ABD Başsavcısı olmuş Preet Bharara’nın Türkiye hükümetetini devirmeye azmetmiş bazı kişiler tarafından 2.5 milyon dolara satın alınmış olmam. Görev yaptığım sürece hakkımda birçok saçma şey yazıldı fakat burada, hepinize karşı teyit edebilirim ki, içlerinden en aptalcası buydu” diye konuştu.

Savcı Bharara, “Zarrab’ın tutuklandığı gün Twitter’da 8100 takipçim vardı. Sonraki 4 günde neredeyse tamamen Türk milletinden olmak üzere takipçilerime 270 bin kişi daha eklendi. Bunun sebebi kısmen birçok yerde de bahsettiğimiz o ülkede yolsuzluğa karşı gereken önlemin alınmadığına dair kanaat idi. Bu konuda bir yorumda bulunmayacağım ama böyle bir kanaat var. Bir başka sebep ise yine birçok yerde yayınlandığı üzere oradaki insanların özgür bir basına sahip olmadıkları kanaatinden ötürü, sosyal medyanın özgür ortamına gösterdikleri rağbet idi. 2015 yılında Freedom House, Türkiye’deki basını ‘özgür değil’ olarak niteledi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr