Türkiye’de 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının odağında bulunan hem İran hem Türkiye vatandaşı işadamı Rıza Sarraf (Reza Zarrab) dün ilk kez adalet karşısına çıktı. Ama ABD’de...

19 Mart’ta Türkiye’den özel jetiyle gittiği Miami’de havaalanında gözaltına alınıp çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Sarraf, kendisini ABD’yi dolandırmakla suçlayan Başsavcı Preet Bharara’nın bölgesi New York’ta ilk duruşmasına çıktı. Amerikan prosedürleri uyarınca ülke çapında hapishanelerde mola verilen uzun bir yolculuğun ardından New York’a ulaşan Sarraf, mahkeme salonuna lacivert mahkûm kıyafeti ve ayağında zincirle getirildi. Duruşma salonuna elektronik alet alınmadığı için Sarraf’ın fotoğrafını çekmek mümkün olmadı. Bir hayli zayıfladığı görülen Sarraf’a, ABD’nin ünlü avukatlarından Benjamin Brafman ve diğer avukatları eşlik etti. Salonda Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’ndan iki yetkili de bulunuyordu.

İŞTE RIZA SARRAF'I YARGILAYAN HAKİM

New York Savcılığı’nı Sidhardha Kamaraju temsil ederken, Bharara duruşmayı salonun en arkasında sessizce oturarak izledi. Duruşmayı tercüman aracılığıyla izleyen Sarraf, kulaklıktan söylenenleri duyup duymadığı sorusuna önce zayıf bir sesle “Duymayorum” diye lehçeli yanıt verip, sonrasında düzgün bir Türkçe ile “Duymuyorum” dedi. Sorun kısa sürede giderildi.


Sarraf'ın yargılandığı bina.

KEFALET TALEBİ 10 GÜNE

İran’ın ABD yaptırımlarını delmesi için yüzlerce milyon dolar değerinde finansal işlem yaparak İran hükümeti ve kurumlarına yardım ettiği ithamıyla 75 yıl hapsi istenen Sarraf, suçlamalara karşı cevabı sorulduğunda “Suçlu değilim” dedi. Yargıç Richard Berman ise 2 yıl önce İstanbul’da yargının bağımsızlığı üzerine bir konferansa katıldığını belirterek, Türk halkının çok sıcak ve İstanbul’un harikulade bir şehir olduğunu söyledi. Toplam 20 dakika süren duruşmada bir sonraki mahkeme tarihi, 16 Haziran sabahı saat 11 olarak belirlendi. Ayrıca 10 gün içinde kefalet başvurusu için bir duruşmanın daha yapılmasına karar verildi. Duruşmanın sona ermesiyle arka sıradaki Bharara ve yardımcıları salondan hızla ayrıldı. Sarraf ise ayaklarında zincirle daha yavaş yürüyerek duruşma salonundan çıktı.

Sarraf'a bir kötü haber daha... Köşkü yıkıyorlar

DAVA SONRASI AVUKATTAN AÇIKLAMA

Dışarıda kısa bir açıklama yapan Avukat Brafman, müvekkiline yönelik suçlamaların “oldukça savunulabilir suçlar” olduğunu ve hâkime “güçlü bir kefalet paketini” sunacaklarını belirtti. Brafman, Sarraf’ın tutukluluk şartları hakkındaki soruları yanıtlamadı.

İran: Rıza Sarraf ABD’ye kaçırıldı

Bharara iddianameyi yeniledi... Sarraf soruşturması Türkiye’ye yürüyor

BHARARA: ADİL YARGILANACAK

Bharara’ya, gün içerisinde bir başka davayla ilgili düzenlediği basın toplantısında Sarraf’la ilgili sorular da yöneltildi. Bharara, davanın federal sistem içerisinde süreceğini ve “Sarraf’ın adil bir yargılamaya tabi tutulacağını” belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr