Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile eski AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in açıklamalarının ardından gözlerin çevrildiği AKP’deki asıl kavganın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşandığı belirtiliyor. Bugüne kadar pek çok konuda görüş ayrılığı yaşayan Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki çekişmenin daha da derinleştiği, Erdoğan’ın yakın çevresine Davutoğlu’nu Binali Yıldırım’ın genel başkan adaylığı için imzaların toplandığı 12 Eylül 2015 tarihindeki kongrede değiştirmediği için pişman olduğunu dile getirdiği konuşuluyor. Davutoğlu’nun ise Erdoğan’a karşı partideki gücünü artırabilmek ve etki alanını genişletmeye çalıştığı belirtiliyor. Bu durum, Davutoğlu’nun “Stratejik Derinlik” kitabına gönderme yapılarak, “Davutoğlu, mevzi kazanmak için derin bir strateji uyguluyor” biçiminde yorumlanıyor.

Parti kulislerinde, ikili arasında söze dökülmeyen ancak karşılıklı taktik savaşıyla hissedilen derin çekişmeyle ilgili olarak şu değerlendirmeler yapılıyor:

* Erdoğan’ın kongre pişmanlığı

Davutoğlu’nun, genel başkan ve başbakan olduğu Ağustos 2014’ten sonra Erdoğan’ın bir görüşmelerinde, Davutoğlu’na “Eğer Özal- Akbulut, Demirel-Çiller gibi bir Cumhurbaşkanlığı- Başbakanlık isteseydim bugün Başbakanlık koltuğunda Abdullah Gül otururdu” diyerek nasıl bir başbakan olmasını istediğini vurguladığı konuşuluyor. Bugüne kadar gelinen süreçte beklediği adımları atmaması, bazı konularda kendisiyle istişare etmeden kararlar alması nedeniyle Erdoğan’ın, Davutoğlu ile ilgili rahatsızlığının giderek arttığı, hatta yakın çevresine partinin MKYK listesi nedeniyle kriz yaşaması üzerine Binali Yıldırım’ın genel başkan adaylığını gündeme getirdiği 12 Eylül 2015 tarihindeki kongrede genel başkanı değiştirmediği için pişmanlığını bile paylaştığı belirtiliyor.

* Davutoğlu topun ağzında mı?

Erdoğan’ın kongreyle ilgili pişmanlığını dile getirmesi nedeniyle parti kulislerinde, ikili arasındaki çekişmenin devam etmesi durumunda olağanüstü kongreyle genel başkan değişiminin gündeme gelebileceği değerlendirmesine yol açıyor. Erdoğan’ın daha önce Binali Yıldırım’ın milletvekili olmaması ve seçim tarihinin yakın olması, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49 oy oranının tahmin edilememesi nedeniyle genel başkan değişimi konusunda risk alamadığı konuşuluyor.

*Davutoğlu cephesi genişliyor

Konuşmalarında sık sık Erdoğan’a teşekkür etmesine, önceki dönemlerden farklı olarak Erdoğan ile uyumlu şekilde çalıştıklarına vurgu yapmasına karşın Davutoğlu’nun, partide Erdoğan’a karşı mevzi kazanmak ve etki alanını genişletmek için strateji izlediği dile getiriliyor. Davutoğlu’nun, Erdoğan’ın itirazları nedeniyle kabineye alamadığı Ali Babacan’a Başbakanlık’ta oda vermesi, Taner Yıldız ile Erdoğan’ın “karakutusu” olarak nitelendirilen Ali İhsan (Mücahit) Arslan’ı danışman yapması bu stratejinin işareti olarak nitelendiriliyor. Davutoğlu’nun, delege üzerinde hâkimiyet kurabilmek için de sürekli il başkanlarını aradığı, teşkilatlar üzerindeki Erdoğan etkisini kırmaya çalıştığı kaydediliyor. Partide bu durum, Davutoğlu’nun Stratejik Derinlik kitabına gönderme yapılarak “Davutoğlu derin bir strateji uyguluyor” biçiminde yorumlanıyor.

* Ben temizim mesajı

Davutoğlu’nun, teşkilatlarla yaptığı toplantılarda haklarında soruşturma komisyonu kurulan 4 bakana gönderme yaptığı, “ben temizim” mesajı vererek parti tabanında şu an Erdoğan lehine olan ağırlığı kendi lehine dönüştürmeye çalıştığı dile getiriliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr