Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, savunmasını yapan eski Tuğgeneral Sinan Sürer, terör alarmı verilince Genelkurmay Karargahı'na gittiğini söyledi. Karargaha gittiğinde darbe olduğunu anlayacak bir durum olmadığını ve darbeci olmadığını iddia eden, "Karargaha gittiğimde yoğun güvenlik önlemleri vardı. Ben, terör saldırısı alarmı nedeniyle bunun normal olduğunu düşündüm. Burada beni güvenli bir odaya alacaklarını söyleyerek, paravanlı bir odaya aldılar" dedi.

ELİNDE SİLAH ATEŞ EDERKEN GÖZÜKEN GÖRÜNTÜLERİ ANLATTI

Görüntüler kendisine verilmediği için izleme imkanının olmadığını ancak bir televizyon kanalında tesadüf olarak 7-8 saniye izleme olanağı olduğunu anlatan sanık Sürer, "Koridorda yürüyorum, 7-8 sivil yanımda geçiyor. Koridorun karşısında da Özel Kuvvetler personeli var. Kendimi korumak için koridorun sol tarafına atıyorum. Elimde tabanca olduğu için ateş ettiğim sanılıyor. Ben ateş etmedim. Eğer bir kişi ateş ettiğimi söylesin kafama sıkarım ve tüm suçlamaları da kabul ederim. Kesinlikle ateş etmedim. Sadece korunma refleksi ile elimde tabancayı tuttum. Ateş etseydim, kolum geri teper, ateş ettikten sonra duman çıkardı. Eğer öyle bir şey olmuş olsaydı bu ortaya çıkardı. Yaralı birine tekme attığım iddiasını da kabul etmiyorum. Kimseye tekme atmadım. Refleks ile ayağımı yere vurmuş olabilirim. Kameraların görmediği yerde bu nasıl tespit edilmiş. Benim koridorda bulunduğum anda yerde yaralı kişi yoktu." dedi.

BALİSTİK RAPOR BENİ DOĞRULAYACAK

Teknolojinin çok geliştiğini belirten sanık Sürer, " Balistik rapor var mı elinizde? Bırakın birini vurmayı, benim silahımdan bir tane mermi çıkmış mı? Bana gösterin balistik raporu kafama sıkarım. Genelkurmayda şehit olan iki kişinin, kendilerine ateş edildiğinde, yüzleri ateş edenlere dönük olduğu raporlardan anlaşılıyor. Ben vatandaşları gördüğümde arkaları bana dönük kaçıyorlardı. Ülkemizde kriminal ve adli tıp çok ilerlerdi. Şehitlerden çıkan çekirdekler bir tabancaya mı uzun namlulu silaha mı ait. Şehitlere önden mi arkadan mı, saat kaçta ateş edilmiş. Oradan mı vurulmuşlar yoksa başka yerde mi? Bunların tespit edilmesini talep ediyorum" dedi.

ŞEHİT YAKINI 'OĞLUMUN KATİLİSİN' DİYE BAĞIRDI

Sanık Sürer'in ifadesinde ateş etmediğini söylemesine salondaki müştekiler tepki gösterdi. 15 Temmuz'da oğlunu kaybeden Saliha Arıgan, Sürer'in savunması sırasında "Oğlumun katil diye bağırdı" Mahkeme başkanın uyarısı üzerine gözyaşlarına boğulan kadın yakınları tarafından mahkeme salonundan çıkartıldı.

ATAŞELERE WHATSAPP GRUBUNDA ATTIĞI İDDİA EDİLEN MESAJ 

Darbe gecesi bazı ülkelerin askeri ataşelerine Whatsapp grubunda attığı iddia edilen "TSK yönetime el koydu. Bulunduğunuz bölgedeki muhataplarınıza iletin" şeklindeki mesajı özel kuvvetler personelinin silah zoruyla attığını iddia eden sanık Sürer'e, Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "Sizin ataşelerle Whatsapp grubunuz olduğunu özel kuvvetler personeli nereden biliyordu" diye sordu. Sanık Sürer, "Yanımızda Mehmet Partigöç vardı. O biliyordu" diye yanıt verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr