15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nda bulunan Deniz Kurmay Albay Abdülkadir İlhan, Sincan Cezaevi’nde süren Çatı Dava’da “Genelkurmay’ı darbecilerden korumak için Karargah’a gittiğini” savundu.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasında sanık Albay İlhan, 15 Temmuz günü evindeyken televizyonda askerlerin boğaz köprüsünü tuttuğunu gördükten sonra yüksek askerlik anlayışı ve vatan sevgisiyle vatana sahip çıkmak için üst kattaki komşusu İstihbarat Yüzbaşı Metin Demir ile Genelkurmay Karargahı’na gitmeye karar verdiğini iddia etti. Darbeyle ilgili hiçbir faaliyette bulunmadığını, darbe faaliyetine katılmak için bir yerden emir, talimat almadığını öne süren İlhan, “Darbeci olsaydım, silah, mühimmat, çelik yelek alırdım. Bunlar yoktu” dedi.

Genelkurmay Karargahı’nda bulundukları süre içinde Çankaya Lojmanları’ndaki eşlerinden gece boyunca mesaj aldıklarını, onlar için çok endişelendiklerini anlatan İlhan, saat 03.30 civarında güvenlik güçlerinden Genelkurmay’a harekat yapılacağını duyduklarını ve bu haberi duyunca sevindiklerini, darbe girişiminin bittiğini düşündüklerini söyledi. İçeride kendileri gibi hain girişimi engellemeye çalışanlar bulunduğunu ileri süren İlhan, “Güvenlik güçleri Genelkurmay’a girdiğinde kim darbeci, kim değil, bu konuda belirsizlik olacaktı. Bu durumda kalmamak için dışarı çıkmaya karar verdik. Darbeciler rahatlıkla girmesin diye kapıların kapalı olduğunu kontrol ettik. Dışarıdaki personel çıkışımızı engelledi. Sivil olduğumuz için kimlik sordu. Biz de kapı ve tellerin üzerinden atlayarak saat 04.00 civarı Genelkurmay’dan çıktık ve evlerimize döndük” savunmasını yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr