İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin mezuniyet törenine katılan Prof. Sancar, mezunlara bir konuşma yaptı. 1969’daki mezuniyeti sırasında böyle bir kutlama yapılmadığını anımsatan Sancar, mezuniyeti sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı;

“Mardinli 4 arkadaşımla beraber son sınavı verdim. Notlarımızı aldık birbirimize baktık, ‘yahu doktor olduk’ dedik. Kayıt yerine gittik. Orada ‘geçmişsiniz doktorluk numaranız bu, evinize gidin’ dediler.” İki yıl boyunca Mardin’in Sürgüç ilçesinde doktorluk yaptığını da hatırlatan Sancar, bu iki yılın hayatının en mutlu dönemi olduğunu ve bunun da Nobel almak kadar güzel olduğunu kaydetti. Sancar şöyle konuştu; “Türk veya Amerikalı arkadaşlarım olmuştur.

‘Ben Harvard, Yale Üniversitesindenim’ diyorlardı. Ben de İstanbul Tıp Fakültesi’ndenim diyorum. Ben mezun olalı 45 yıl olmuş. İstanbul Tıp Nobel için niye 45 yıl bekledi. Amerika’da moda olmuş bir söz var ‘bir çocuğu anne baba büyütmez bir köy büyütür’ diye. Beni de büyüten Meryem ve Abdulkadir Sancar değildir. Mardin Savur Ortaokulu, Mardin Lisesi, İstanbul Tıp Fakültesi ve Amerika’daki eğitimimdir. Onlara borcum vardır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr