Sanatçılar Girişimi, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği işbirliğiyle, Sanatçılar Girişimi sözcüsü olan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelin başlığı ise ‘Başkanlık Dayatmasına Hayır!’dı. Geniş katılım sağlanan toplantıda yeni anayasa değişikliklerinin yol açacağı sorunlar ile laiklik, demokrasi gibi kavramların yok oluşu üzerine tartışan konuşmacılar, örgütlenmenin zorunluluğu üzerinde durdular.

‘Ali İsmail cesareti’

Toplantıda ilk sözü alan Orhan Aydın, daha da zor günlerin kapıda olduğunu belirtirken örgütlenmenin gereğine vurgu yaparak, “Hepimiz Ali İsmail Korkmaz’ın cesaretine sahip olmalıyız” dedi. Aydın konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bıçak kemikte artık! Kendini yargının, hukukun ve her şeyin üstünde tutanların dayatmasını yaşıyoruz. Ülkeyi kendi amaçlarında evirmeye çalışıyorlar. Parlamento’yu da bu amaçla feshettiler. Örgütlenip sokağa çıkmazsak bu dinsel yobazlığa dur diyemeyiz.”

‘CHP’nin etkisi sınırlı’

Aydın’ın ardından söz alan Sanatçılar Girişimi sözcüsü, şair ve yazar Ataol Behramoğlu, konuşmasına “Öyle bir ortamda yaşıyoruz ki konuşmamızın tarzını belirlemek çok zor. Akıl almaz bir ahlak çöküntüsü var” sözleriyle giriş yaptı. Behramoğlu’nun sözlerinde de örgütlenme vurgusu vardı: “Örgütlü kitlesel mücadeleye ihtiyacımız var. Kadınlar, gençler, işçiler, bütün bunları birleştirici perspektif gerekiyor. CHP bunu yapıyor mu? Etkisi sınırlıdır. Toplumun bütün hücrelerine seslenerek mücadeleye bağlı direniş lazım. Muhalefeti toplamalıyız.”

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu ise şu sözleri sarf etti: “Hâkimler Savcılar Yüksek Kurumu’nun isminden ‘Yüksek’ çıkarıldı. Çünkü artık Türkiye’de yüksek tek bir kişi var. Parlamenter sistem tamamen ortadan kaldırılıyor. Tek kişi her şeye egemen. Bu yasa geldiğinde yasama, yürütme, yargı hepsi tek bir yerde olacak. Ucu açık başkanlık değil, adı konmamış padişahlık. Bizim örgütlü çalışmamız gerek.”

‘Sokağa çıkmak şart’

“Açıkça yalan söyleniyor, padişahlık geliyor” diyen İstanbul Barosu eski Başkanı Av. Turgut Kazan ise, “Bu anayasa bizi kralın yetkilerini 1215’te kısıtlayan Magna Carta’nın bile çok gerisine düşürmektedir. Bu krallık, padişahlıktır. Türkiye anayasasızlaştırılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda son sözü Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı ve Sanatçılar Girişimi sözcüsü Bedri Baykam aldı. Baykam, “Bir insanın güç delirmesine karşı önlem almazsanız, başınıza gelebilecek her şeye müstahaksınız” dedi ve konuşmasında “Sokağa çıkmak şart” vurgusu yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr