PYD Eşbaşkanı Salim Müslim, Rusya’nın Afrin’de askeri üs kurduğu iddialarını doğruladı. “Rusya, çete gruplarıyla mücadele için üs kurdu” diyen Müslim, bu ülkeyle ilişkilerinin de eskisi gibi sürdüğünü söyledi.

Salih Müslim, ANF‘ye verdiği röportajda, Rakka operasyonu, ABD ve Rusya ile görüşmeler, Türkiye ve Menbiç’teki son durumu anlattı.

“Rakka’dan sonra Suriye’de nasıl bir sayfa açılacak?” sorusuna “DAİŞ’in Rakka’dan çıkarılması iki açıdan önemli. Bir; bölgemizin yani Rojava’daki halklarımızın güvenliği için önemlidir. Halklar güvenlik açısından rahatlayacak. Savaş sınırlarımızdan uzaklaştırılacaktır. İkinci önemli gelişme ise, Rakka halkının kendisi için yaşanacaktır. Rakka halkı bu barbarlardan kurtulacak ve kendi yaşamını örgütleyecektir. Demokratik federal sistemimiz daha geniş bir zemine yayılacak. Rakka halkı isterse bu sisteme dahil olacaktır” yanıtını veren Müslim, Rakka’nın alınması halinde IŞİD’in şehirden kırsala çekileceğini ve mücadelenin 2-3 yıl daha sürebileceğini söyledi.

MENBİÇ’TEKİ SON DURUM

Menbiç’te rejim güçleri ile Rusya’nın, Menbic Askeri Meclisi’yle de ABD askerlerinin birlikte hareket ettiğini ifade eden Müslim, “ABD ile Rusya’nın da orada ilişkileri var. Kimse kimseye karışmıyor, demek ki birbirlerini anlıyorlar! Türkiye’nin oradaki varlığı konusunda ABD ve Rusya’nın anlaşmış olabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte Rusya ile ABD, Türkiye’ye ‘Suriye’den çık, elini buradan çek’ diyebilirler. Her iki güç Türkiye’nin Suriye’deki varlığına karşı çıkabilirler diye düşünüyorum.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr