Son iki yılda ABD’nin farklı eyaletlerinde meydana gelen ve hep silahsız siyahi Amerikalıları bulan olaylar Dallas’da korkunç bir viraja girdi.

Polisleri hedef alan saldırıyı ‘Black Power Politikal Organization’ (Siyah Güç Siyasi Organizasyonu) adlı bir örgüt üstlendiğini duyurdu. Örgütün Facebook sayfasında şu mesaj yayımlandı: “#Siyahgücü! #Siyahşövalyeler! Keskin nişancı suikastçılar 5 polis memurunu indirdi! Gelecek günlerde daha fazlası suikasta uğrayacak. Suikastçılarımızın eserini beğendiniz mi? Kendi suikast tüfeğinizi alıp dünya genelinde baskıya karşı savaşan binlerce keskin nişancı arasına katılın.”

Örgütün adı, ABD’de 1960’ların sonunda tanınan Black Power (Siyah Güç) hareketinden geliyor. Farklı ideoloji ve grupları çatısı altında toplayan bu slogan, siyahi ırkı yücelten ve siyahların kollektif çıkarlarını gözetleyen hareketi tarif ediyordu. Afrikalı- Amerikalıların kendi kendisini yönetmesini hedefliyordu.

Saldırının faili olarak işaret edilen Johnson’ın, ‘saldırıyı üstlenen’ örgütle bağlantısını yerel polis kaynakları doğrulamadı. Zaten örgütün mesajında “Silahı olan herkes bize katılsın” demesi, böyle bir bağlantıyı somut olarak göstermeyi zorlaştırıyor.

Ancak saldırganın Black Power üyeleriyle olan fotoğrafları ve özellikle yumruğunu Black Power üyeleri gibi sıktığı pozu dikkat çekiyor. Johnson’ın başkaları ile saldırı öncesi koordineli çalışıp çalışmadığı, ‘Siyahi Hayatlar Önemlidir’ hareketi ile Kara Panterler gibi gruplarla bağı olup olmadığı soruşturulmaya devam ediyor.

Bombanın sebebi ‘kin’ mi?

Keskin nişancının saldırı sonrası kıstırıldığı yerde ‘bombalı robotla’ öldürülmesi de dikkat çekti. Dallas Polis Şefi David Brown, “Diğer tüm ihtimaller polislerimizi bir şekilde tehlikeye açık hale getirecekti, bu yüzden şüpheliyi robotla öldürmekten başka bir seçeneğimiz yoktu” dedi.

Cumhuriyet’e konuşan Amerikan güvenlik kaynakları, bomba ile öldürmekte yerel şartların etkili olduğunu söyleyerek olaya şu şekilde açıklık getirdi:

“Saatlerce kuşatma altında kalan bir saldırganın bomba ile öldürülmesi bazen istense de engellenemiyor. Polis öldürmüş bir şüphelinin hayatta kalmasını o mahaldeki polis kuvvetleri istememiş olabilir. Yerel güvenlik kuvvetleri çoğu kez kindardır ve kendilerinden birini veya birkaçını öldürmüş birisini hayatta bırakmak istemezler. Bu şekilde olaylarda zanlının sağ yakalanma ihtimali düşüktür. Hatta bu durumu FBI dahi bazen engelleyememektedir. Yerel kolluk kuvvetleri zanlının mahkemede kurtulabilme ihtimalini değerlendirir ve şansa bırakmak istemezler.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr