Sputnik'te yer alan habere göre, Sahra Çölü'nde 1960 yılında gerçekleşen patlamaların yasallığının soruşturulması ile ilgili konuşan avukat Fatima al Zahra bin Brahim, Fransız siyasetçilerin Cezayirli mevkidaşlarıyla yaptıkları görüşmeler sonucunda suç işlediklerini itiraf ettiklerini söyledi.

TAZMİNAT ÖDEME ÇAĞRISI

Cezayirli askeri uzman Albay Muhammed Halfawi, Sputnik'e yaptığı açıklamada Fransa'nın nükleer ve kimyasal deneyleri gerçekleştirdiğini itiraf ettiğini, ancak olayın mağdurlarına tazminat ödemeyi kabul etmediğini anlattı. Halfawi, "Bu kişilerle birlikte aktif bir şekilde Fransa'ya, o patlamaların kurbanı olan kişilerin ailelerine ve deneyler sonucunda zarar görenlere tazminat ödemesi için çağrıda bulunuyoruz" dedi.

'BOMBANIN GÜCÜNÜ HESAPLAYAMADILAR'

Cezayirli uzman, "Deneylerin nasıl yapıldığını anlatan belgeseller mevcut. Bu filmlerde o zamanlar Fransızların patlamanın kuvveti hakkında tam bilgiye sahip olmadıkları anlaşılıyor. Filmde generallerin, bombanın gücü yaptıkları hesapların çok üzerinde olduğu için deneyin yapıldığı yeri uçaklarla hızlı bir şekilde terk ettikleri görülüyor" diye sözlerine devam etti.

Cezayirlilerin uzun süredir bu mücadeleyi sürdürdüklerini söyleyen Halfawi, "Yalnızca siyasi itiraf yeterli değil. Ölen ve sakatlananların aileleri aramızda yaşıyor. Nükleer reaksiyonlar milyonlarca yıl devam edecek. Fransa bu kişilerin haklarını tanımalı" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr