Cizre’de bir bodrumda 10 gündür ambulans bekleyen yaralılar için yola çıkan Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi 9 hekim, 4 hemşire ve 1 ambulans şoförünün Cizre’ye gitmesine izin verilmemesi, heyette yer alan doktorların tepkisine neden oldu. Şırnak İdil ve Mardin Midyat’ta iki askeri kontrol noktasında iki kez durdurulan 14 kişilik heyet, uluslararası hukukta sağlıkçıların acil durumlarda geçiş hakkı olduğunu anımsatarak “Yetkililerden yanıt bekliyoruz. Yaşam hakkı için sağlık koridoru açılana kadar bekleyeceğiz” dediler.

‘Eylemci değiliz’

Ekipte yer alan İstanbul Tabip Odası üyesi Dr. İncilay Erdoğan, yaşananlarla ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Midyat çıkışındaki bir akaryakıt istasyonunda polis tarafından durdurulduk. Polis memurları, bizi engellemek için burada olduklarını ifade etti ve araçlarımızı arayacaklarını söyledi. Arama emri istememiz üzerine, Nusaybin’e eyleme giden kişilerin engelleneceğine dair daha önce yazılmış, genel bir belge gösterildi bize. Bizler herhangi bir eyleme gitmeyeceğimizi, eylemci olmadığımızı, sağlık çalışanları olduğumuzu, uluslararası hukuk çerçevesinde ihtiyacı olan insanlara sağlık hizmetini ulaştırmak için Cizre’ye gitmek istediğimizi ifade ettik. Ancak tamamıyla gönüllü sağlık ekibimizin engellenmesi için oluşturulduğu anlaşılan kontrol noktasından geçişimize izin verilmedi. Araçlarımız kontrol edildi, kimliklerimiz kontrol edildi. Nusaybin’e geçişimize izin verilmedi. Bunun üzerine bizler de tutanak tutarak noktadan uzaklaştık. Hâlâ beklemedeyiz. Yaşam hakkı için sağlık koridoru açılana kadar ısrarlıyız.”

‘Sivil geçişler var’

İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Sadık Çayan ise Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile iletişim halinde yol almaya çalıştıklarını ancak kontrol noktalarından geçişlerine izin verilmediğini vurgulayarak “Kontrol noktalarında bize sivil araç geçişlerine de yol kapatıldı denildi. Ancak bazı sivil geçişlerin kontrollü yapıldığını gördük. Ambulansın görev emri de var. Uluslararası hukukta sağlıkçıların acil durumlarda geçiş hakkı var. Bizler sağlık koridoru açılana kadar bekleyeceğiz” dedi. Sağlıkçılar Mardin’de bekleyişlerini sürdüreceklerini yinelediler.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr