Türkiye'nin Suriye sınırında Rusya'ya ait savaş uçağını düşürmesiyle başlayan iki ülke arasındaki kriz, ekonomi ve turizmde etkisini hissettirmeye başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Antalya'nın turizm sektöründe ocak ayında yüzde 30 olan kaybı şubat ayında yüzde 39'a yükseldi. Son 25 yılını hep yükselişle geçiren ve 2000'li yılların başından itibaren her yıl çift rakamlı büyüme gösteren Antalya, turizm sektöründe tarihinde ilk defa çift rakamlı düşüşleri bu yılın ocak ve şubat aylarında yaşadı.

SADECE 55 RUS TURİST GELDİ

Geçen yıl şubat ayında 128 bin 810 turistin geldiği Antalya'ya bu yıl aynı dönemde 78 bin 100 turist geldi. Antalya'nın geçen yıllarda 3.5 milyon kişi sayısıyla en çok turist ağırladığı ülke olan Rusya pazarındaki düşüş oranı ise yüzde 99 oldu. Geçen yıl şubat ayında 8 bin 307 turistin geldiği Rusya'dan bu yıl sadece 55 turist geldi.

Rusya ile birlikte en büyük ikinci pazar olan Almanya pazarında da şok yaşandı. Almanya'dan geçen yıl şubat ayında 80 bin 203 turist gelirken, bu yıl aynı dönemde yüzde 31'lik gerileme ile 55 bin 730 turist geldi. Büyük düşüş İskandinav ülkelerinde de görüldü ve yüzde 61 gerileme gerçekleşti. İsviçre'de yüzde 29, Hollanda'da yüzde 35, Belçika'da yüzde 33, Fransa'da yüzde 42, Polonya'da yüzde 70, Romanya'da yüzde 85, Çek-Slovak pazarında yüzde 8 düşüş gözlendi.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalıma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Şubat ayında sadece 55 Rus vatandaşı geldi. Yılın iki ayında Ruslarda kayıp yüzde 98 oldu. Ocak ayındaki Sultanahmet bombasının etkisi Almanlarda şubat ayında kendisini gösterdi. Şubatta Almanlar yüzde 31 azaldı. Ocak ve şubat ayında artış gösteren tek pazar az miktarda da olsa Ukrayna oldu" diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Rusya'ya ihracat 2015 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31.4 gerilemesine karşın 316 milyon dolar düzeyindeyken, bu yılın aynı ayında yüzde 66 düşüşle 107 milyon dolara geriledi. Böylece, Rusya'ya ihracat, 461 milyon dolar olan önceki yıla göre de yüzde 77 düşmüş oldu. Bu veriler ile, 2015 yılı ocak ayında en çok ihracat yapılan ülkeler listesinde 11. sırada yer alan Rusya, bu yılın aynı ayında 21. sıraya geriledi.

Verileri değerlendiren ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "2016 Ocak verileri değerlendirildiğinde; ihracattaki düşüşün ithalattaki düşüşten daha keskin bir şekilde gerçekleştiği görülüyor" dedi ve ekledi:

"İhracattaki sert düşüşün yoğunlukla Irak, İngiltere, Fransa, BAE ve İran pazarlarına yapılan ihracattaki azalma ile gerçekleştiği, ayrıca geçtiğimiz yıllarda en çok ihracat yapılan ülkeler arasında yer alan Rusya’nın da jeopolitik ve ekonomik sorunlar nedeniyle üst sıralardan aşağılara doğru düştüğü görülüyor; öyle ki, Rusya 2016 Ocak ayı verilerinde en çok ihracat yapılan 20 ülkenin arasında yer alıyor. Diğer yandan ihracatımızın yaklaşık yüzde 40’ndan fazlasını yaptığımız Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin halen ivmelenememiş olması ve Euro/dolar paritesinin düşük kalmaya devam etmesi de ihracatın zayıf kalmasından önemli etkenlerden birisidir. Nitekim Avrupa Birliği’ne olan ihracatımızın da yüzde 9,7 azaldığı görülüyor."

İthalattaki keskin düşüşün, "petrol ve emtia fiyatlarının düşük kalmasından" kaynaklandığını da vurgulayan Erkan, "Bu durum Türkiye’nin ithalat faturasını aşağı çekmekle beraber, ithalattaki gerilemenin yapısal değişikliklerden çok konjonktürel avantajlardan kaynaklanması sürdürülebilirlik açısından olumlu bir tablo ortaya koyuyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Son verilere göre imalat sanayi ürünleri, toplam ithalat içinde yüzde 80’lik yer kaplamaktadır. Türkiye ithal ettiği hammadde ve ara malının kayda değer bir kısmını kendisi üretmediği sürece ithalata bağlı ihracat modeli devam edecektir. Gelen veriler ışığında Ocak ayında cari açığın da 3 milyar dolar civarında gelebileceğini bekliyoruz. "

TÜRİYE'DEN GİDEN 20 TON LAHANA RUSYA'YA SOKULMADI

Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor), Türkiye’den ithal edilen 20 tondan fazla Çin lahansı’nda Batı Çiçek Tripsi (Frankliniella occidentalis) bulunduğu gerekçesiyle ülkeye sokmadı.

Krasnodar bölgesi Adıge Cumhuriyeti'nde Gelincik deniz limanında karantinaya alınan ürünlerin Türkiye'ye geri gönderileceği belirtiliyor.

Rosselhoznadzor tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’den gemiyle Gelincik limanına gelen lahanalarda Rusya Federasyonu’nda yasak kabul edilen Batı Çiçek Tripsi’ne rastlanıldığı ve ülkeye girişinin engellendiği belirtildi.

Rosselhoznadzor, 2016 yılından itibaren yedinci kez Türkiye'den gelen Çin lahanası girişini engelledi. Ülkeye girişi engellenen lahanaların miktarı 142 tondan fazla.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr