Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan en büyük linyit santralı olma özelliği taşıyan Enerjisa Tufanbeyli Santralı, törenle devreye alındı. Yatırım bedeli 1.1 milyar dolar olan santralın açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, enerjinin çok stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekerek Türkiye’de elektrik ve doğalgaz sektörüne destek olmadan toplamda 100 milyar TL’lik yatırım yapıldığını, bunun 11 milyar dolarını E.ON ile birlikte kendilerinin yaptığını söyledi.

Destek bekliyoruz

“Yerli kaynakları üstün teknolojiyle ekonomiye kazandırmak için destek gerekiyor” diyen Sabancı, “Linyitimizin kalitesi düşük kalorili. Dolayısıyla bugün burada açılışını yapacağımız için çok yüksek yatırım gerekiyor. Bu konuda ilgililerden en kısa zamanda yeni düzenlemeler bekliyoruz” dedi.

6 milyar $ tasarruf

Tufanbeyli Santralı ile ekonomiye, yerli linyit rezervinin doğalgaz eşdeğeri olarak 6 milyar dolar kazandırılması hedefleniyor. Santralın inşaat aşamasında en yoğun dönemde 4 bin 562 kişiye istihdam sağlandı. Santralın işletmeye girmesiyle birlikte bin kişilik istihdam yaratılacak. Enerjisa ayrıca 3 yılda bölgede mal-hizmet alımları ve yerel çalışanların istihdamı için yaklaşık 170 milyon TL harcama yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr