Gürsu Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (GÜSİAD) davetlisi olarak Bursa’ya gelen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Değirmen Sosyal Tesisleri’ndeki kahvaltı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Deniz Baykal’ın katıldığı televizyon programında Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki sözleri ve Gül’ün Baykal’a dün verdiği cevabı değerlendiren Karamollaoğlu, “Birisinin, başka birisi için bir takım fikirler geliştirmesi, bunun gerçekleşeceği, gerçek olduğu manasına gelmez. Sayın Gül de bu konuda biraz üzüntülü olduğunu ve bu söylemlerin doğru olmadığını söyledi. Ancak bir gerçek de var ki toplumda bir arayış var. Referandum neticesi toplum ortadan ikiye bölündü” dedi.

Toplumun anayasa konusunda bölünmesinin hayra alamet olmadığını söyleyen Karamollaoğlu, “Böyle bir ortadan ikiye bölünme olunca fikirler karıştı. Yani 'Yarın herhangi bir konuda bir bloklaşma olursa bunlar ters de dönebilir' kanaati ortaya çıktı. Bundan dolayı da bir takım spekülasyonlar yapılıyor ama bunu bir noktanın ötesine götürmemek lazım. En önemli konu, toplumun kutuplaştırılmaması. Bu referandum sürecinde ısrarla bu konuyu dile getirdik. Anayasada bile toplum kamplaşırsa, bilahare ülke çok ciddi problemlerle karşı karşıya kaldığında onu bir araya getirmek zorlaşır. İnsanlar da gerçekleri görerek tavır belirlemeli. Türkiye'de bu var maalesef. Yani bir endişe, korku hakim, 'Ben zarar görürüm' gibi. Fikirler ve oylar belirlenirken, bu da biraz rol oynuyor. Bu da ister istemez kırgınlığı, kızgınlığı artırıyor. Ben bunun çok ileri gitmeyeceğini zannediyorum. Spekülasyonlar, birkaç zaman sonra diner inşallah” diye konuştu.

İTTİFAK AÇIKLAMASI

Gazetecilerin, “Saadet Partisi olarak Meral Akşener, Deniz Baykal, Muharrem İnce gibi siyasetçilerle bir çatı altında birleşmeniz mümkün mü?” sorusuna Karamollaoğlu şöyle cevap verdi:

“Bir defa bunu ben kökten reddediyorum. 'Evetçiler', 'hayırcılar' diye iki kamp olmaz. Bugün için şartlara bakarak, ülkemizde yaşayan insanlar, bir tarafı tercih ediyor. 'Evetçiler, hayırcılar iki blok haline gelsinler. Kendilerini daha güçlü yapacak bir takım adımlar atsınlar' gibi spekülatif, hayali senaryolar oluşturuyorlar. Bunu doğru bulmuyorum. Onun için 'hayırcı' bir blok oluşması diye bir şey yok. Öyle bir blok da yok zaten. Bunun içinde sosyal demokratlar, belki kendilerine göre bir fikri olan Güneydoğu'daki Kürt kardeşlerimizin oluşturduğu HDP'liler var. Bunun yanında milliyetçiler var, demokrat geçinenler var. Bütün bunlara bakıldığında çok farklı kanaatlerden insanlar var. Evetçiler de blok değil. Onun da içinde çok farklı kanaatte insanlar var. Onun için ben, 'Bir şeyler yapalım, bir araya gelelim' gibi fikirlerde olmadım."

Meral Akşener’le görüşmesini anlatan Karamollaoğlu, "Bu ziyaretleri ille de tutup bundan sonra yapılacak seçime endekslemek doğru değil" İfadelerini kullandı.

SEÇİM İÇİN TARİH VERDİ

Erken seçim ihtimaline de değinen Karamolaoğlu, “Bu, tamamen bir varsayım. Sayın Başbakan, referandum oylamasından sonra, parti içinde değişikliklerin olup olmayacağı konusunda bir acelecilik içinde olmadıklarını, zaman içinde kongrelerini yapacaklarını daha zamanları olduğunu söyledi. Arkasından bir baktık her şey öyle gitmiyor, hemen öne alındı ve Sayın Cumhurbaşkanı, AK Parti üyesi oldu. Onun arkasından hemen 'Kongreye gidiyoruz' denildi. O zaman da 'Bir şeyler oluyor, herhalde erken seçim gelecek' diye düşündüm. Bunları dikkate aldığımızda sonbahar veya önümüzdeki senenin başlarında, ilk yarısında bir seçim olma ihtimali var gibi gözüküyor" dedi.

“ BENİM ÖYLE BİR NİYETİM YOK”

"Seçim olsa cumhurbaşkanlığına aday olur musunuz" sorusuna Karamollaoğlu şu yanıtı verdi: “Şimdiden hiçbir şey söylemek mümkün değil. Benim öyle bir niyetim yok. Bir seçime gidildiği taktirde partinin yetkili organları, toplanır, oturur. Her partide bir takım görüşmeler yapılır. İttifaklar olur, olmaz, bir değil on bir cumhurbaşkanı adayı çıkar.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr