Enerji verimliliğinin büyük önem taşıdığı günümüzde enerji elde etmek için ve bunu verimli kullanabilmek için çabalamaktayız. Elektrik enerjisi de sahip olduğumuz en önemli enerjilerden biridir ve çok farklı şekillerde elde edilebilir. Örneğin suyun potansiyel enerjisini kinetik enerjiye dönüştürdüğümüz zaman elektrik enerjisi elde ederiz. Bunu günümüzde barajlar sayesinde yapabilmekteyiz. Yine havanın potansiyel enerjisini de kinetik enerjiye dönüştürdüğümüz zaman elektrik enerjisi elde edebiliriz. Bunu da günümüzde rüzgar sayesinde yapabilmekteyiz.

Türbin kabaca yel değirmeninin daha karmaşık yapılı olanlarına denir. Rüzgar türbini ile elektrik üretimi nasıl yapılır rüzgar santrallerinde bulunan rüzgar türbinleri sayesinde elektrik enerjisi elde edilebilmektedir. Bir türbinde pervane kanatları, şaft ve üreteç (jenereatör) olmak üzere üç bölüm bulunur. Sistem şu şekilde işler. Pervane kanatlarına gelen rüzgar onu döndürmeye başlar. Pervane dönünce ona bağlı şaft da dönmeye başlar. Şaftın dönmesi motorun harekete geçmesini tetikler ve motorun harekete geçmesi sonucunda ortaya alternatif akım çıkmış olur.

RÜZGÂR TÜRBİNİ NASIL ÇALIŞIR?

Artık pek çok ülkede pek çok insan tarafından güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi doğal enerjilerden yararlanmak adına çalışmalar yapılmaktadır. Rüzgar türbini ile elektrik üretimi nasıl yapılır küçük rüzgar türbinleri ile kendi evinizin elektrik enerjisini elde etmek mümkündür. Eğer türbini ve çalışması gereken sistem parçalarını hazır alacaksanız biraz maliyetli olmakla birlikte, rüzgar türbininizi kendiniz de yapabilmektesiniz. Bununla ilgili youtube da dönen öğrenci videoları bile vardır. Hatta 2001 yılında Afrika'da yoksul bir çocuk (14 yaşında) kendi rüzgar türbinini yaparak evine elektrik sağlamayı başarmıştır. Bununla ilgili belgeseller yapılmış, kitaplar çıkmış, kısaca konu basını uzun süre meşgul etmiştir.

RÜZGÂR TÜRBİNİ NE KADAR ELEKTİRİK ÜRETİR?

Günümüz rüzgar santrallerinde kullanılan 2 tip türbin bulunmaktadır. Bunlardan birisi yatay eksenli, diğeri dikey eksenli türbinlerdir. Aralarındaki farkı şöyle ifade edebiliriz. Dikey eksenli türbinlerin dönme eksenleri rüzgar yönüne dik ve düşey, kanatlar da düşeydir; yatay eksenli türbinlerde ise dönme ekseni rüzgara paralel, kanatlar ise rüzgara diktir. Birbirlerine göre avantajlı ve dezavantajlı yönleri bulunsa da her ikisi de kullanılabilmektedir. Yatay eksenli olanlar genellikle ticari amaçlı kullanılanlardır.

Büyük rüzgar türbinleri yılda yaklaşık olarak 600 kadar hanenin enerjisini karşılayacak kadar elektrik elde edebilirler. Rüzgar sayesinde temiz ve yenilenebilir enerji üretmek mümkündür. Ancak tabi ki bunun da bazı olumsuzlukları vardır. Rüzgarın hızı her zaman değişebileceği için her daim yüksek verimli enerji elde edilememesi bunlardan biridir. Ses kirliliği nedeniyle insanları ve doğayı rahatsız edebilmektedir. Yine rüzgarın hızının düştüğü durumlarda diğer enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulabilmektedir. Fakat bir nükleer santrale ya da kömür santraline nispeten, atmosfere ve doğaya zararlı etkileri yoktur ve bu yüzden de tercih edilebilitesi yüksek enerji kaynaklarından biri olmaya devam edeceği kesindir.

Uçak motoru üretimi ile ilgili detaylı bilgi için burayı ziyaret edin.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr