Moskova'da haftalık basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Türkiye'nin Kürtlerin yaşadığı güneydoğu bölgelerinde şiddet olaylarının boyutu bizi endişelendirmeye devam ediyor. Resmi verilere göre, Türkiye hükümetinin terörle mücadele operasyonu adı altında yürüttüğü bu operasyonların başlamasından bu yana 285 sivil hayatını kaybetti. Bunlar, yalnızca resmi veriler" ifadelerini kullandı.

Sputnik'te yer alan habere göre Zaharova, "Ankara'yı, Kürt sorununu çözmeye çalışırken çıkmaz bir yol olan güç kullanımı üzerine bahis oynamamaya çağırıyoruz" dedi.

'ALPARSLAN ÇELİK'İN RUS PİLOTU ÖLDÜRMEKTEN SORUMLU TUTULMASI İHTİMALİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'

Zaharova, Türkiye'nin Kasım 2015'te düşürdüğü Rus uçağından kendini fırlatan pilot Oleg Peşkov'u öldürdüğü söylenen ve silah bulundurma suçlamasıyla Türkiye'de tutuklanan Alparslan Çelik'le ilgili gelişmeleri de yakından izlediklerini belirtti. Zaharova ayrıca Rusya'daki belirli kurumların Çelik'in Rus pilotu öldürmekten sorumlu tutulması ihtimali üzerinde çalıştığını söyledi.

"TÜRKİYE VATANDAŞI OLAN KÜRTLERİN MOSKOVA'DA TEMSİLCİLİK AÇIP AÇMAYACAĞI KONUSUNDA BİLGİMİZ YOK"

Basın toplantısında bir gazeteci, Suriyeli Kürtler gibi Türkiye vatandaşı olan Kürtlerin de Moskova'da temsilcilik açacağını 'duyduklarını' söyleyip, Zaharova'ya bunun doğru olup olmadığını sordu. Zaharova da soru karşısında, önce bu 'duyumun' kaynağını sordu ve cevap alamayınca da Türkiye vatandaşı olan Kürtlerin Moskova'da temsilcilik açıp açmayacağı konusunda bir bilgisi olmadığını belirtti.

LAVROV ERİVAN VE BAKÜ'YE GİDİYOR

Öte yandan Zaharova Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 21-22 Nisan'da Ermenistan'ın başkenti Erivan'ı ziyaret edeceğini söyledi. Zaharova'ya göre, Lavrov'un Erivan'daki görüşmeleri sırasında Karabağ'da yeniden tırmanan gerilim özellikle ele alınacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr