Rusya Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) veto edilen Suriye tasarısını değerlendirdi. Facebook'tan yapılan yazılı açıklamada, Batı'nın silahlı aşırılıkçı grupları beslediği 4 yıl boyunca Rusya’nın Suriye’deki çatışmaya müdahale etmediği ama meşru hükümetin yardım talebi ve militanların başkent Şam’ı ele geçirme tehdidi üzerine askeri operasyon başlatıldığını hatırlattı.



'BAZI PARTNERLERİN TARİHTEN DERS ÇIKARAMAMASI KÖTÜ'


Açıklamada, “Suriye’nin Irak veya Libya ile aynı akıbete uğramasına izin verilmesi kabul edilmezdi. Zira bu ülkelere müdahaleyle Ortadoğu’da El Kaide’nin IŞİD ve Nusra gibi yeni reenkarnasyonlarına yol açan istikrarsızlık süreci başlamıştı. Bazı partnerlerimizin tarihten ders çıkaramaması kötü” dendi.

Fransa’nın sunduğu tasarıda, Halep’teki insani krizin tamamen yapay yollarla daha da kötüleştirildiği gerçeğinden bahsedilmediği belirtilen açıklamada, militanların insani konvoyların kente girmesine izin vermediğini ve ateş açmakla tehdit ettiği hatırlatıldı: "Tasarıda, Suriyeli taraflar arasında bir an önce siyasi süreç başlatılması gerektiği görmezden gelindi. Bu süreç, Batı’nın var gücüyle gözettiği ve aklamaya çalıştığı muhalefet tarafından sabote ediliyor."


'BMGK'NIN YETKİYİ KÖTÜYE KULLANMA ÇABASI, SURİYE'DE İKTİDARI DEĞİŞTİRME TAKINTISINI DOĞRULUYOR'

BMGK'nın yetkiyi kötüye kullanma çabasının, Batı güçlerinin teröristlerin yardımıyla Suriye’deki iktidarı yasadışı yollarla değiştirme takıntısını doğruladığı kaydedilen açıklama şu ifadelerle devam etti: "Rus heyeti Fransa’nın Suriye tasarısına yapıcı değişiklikler teklif etti ama tasarıyı hazırlayanlar siyasi bilgelik sergileyemedi. Olumlu ve pratik sonuca yönelik görüşmeler, insani sorunu, Suriye halkının gerçek çıkarlarından uzak kısa vadeli siyasi amaçlar için istismar eden gürültülü PR kampanyasına tercih edildi."

Kaynak: Sputnik

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr