Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 2015'e dair dış politika değerlendirmesi yapacağı yıllık basın toplantısını düzenledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yıllık basın toplantısında 2015'te takip edilen dış politikanın sonuçlarını değerlendirdi.

Davutoğlu: Suriyeli Kürtler masada olmalı, PYD değil

Lavrov'un konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:

'BMGK'NIN DAİMİ ÜYESİ OLARAK SURİYE KRİZİNE DAHİL OLMA HAKKIMIZI KULLANDIK'

Rusya'nın Suriye'de hava operasyonlarına başlaması bu ülkedeki durum için bir dönüm noktası oldu.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri olarak Suriye krizine dahil olma hakkını kullandı.

Terörizmi yalnızca askeri yöntemle yenemezsiniz, bunun için bazı siyasi ve ekonomik önlemler de almak gerek.

Rusya İran'ın nükleer programıyla ilgili durumun normalleşmesine yönelik tüm adımları memnuniyetle karşılıyor ve bu konuya dair görüşmeleri aktif olarak izliyor.

'BATI'YLA İLİŞKİLER ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'

Batılı meslektaşlarımız bazen Rusya'yla 'işlerin artık eskisi gibi olmayacağını' söylüyor. Ben de bunun böyle olduğuna ikna oldum.

 

'MİNSK ANLAŞMASINA HARFİYEN UYULMALI'

(Ukrayna'nın doğusundaki krize siyasal çözüm öngören) Minsk anlaşmasına harfiyen uyulması gerektiğinde ısrarcıyız. Bu anlaşmanın her maddesi uygulamaya geçirilmedi, özellikle de Kiev'in Donetsk ve Lugansk'la doğrudan iletişim kurmasını öngören maddeleri. Bu nedenle bu anlaşmayla ilgili çalışmaların 2016'da da sürmesine karar verildi.

Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ve BRICS ülkeleriyle aktif bir işbirliği içinde.

'BATI, RUSYA'YA KARŞI TEHLİKELİ BİR POLİTİKA İZLİYOR'

Batı, Rusya'nın sınırları yakınında NATO'nun potansiyelini geliştirerek ve Avrupa ile Asya füze kalkanı sistemleri kurarak Rusya'ya karşı yapıcı olmayan ve tehlikeli bir politika izliyor.

'PYD CENEVRE'DE OLMAZSA, TOPLANTIDAN BEKLENEN SONUÇ ÇIKMAZ'

Suriye'de süren savaşın sona ermesi için Cenevre'de yapılacak toplantıya PYD'nin katılmaması, bu toplantıdan beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Cenevre'deki toplantının Kürtler olmadan gerçekleşmesi büyük bir hata olur, ancak buna rağmen toplantıya Kürtlerin davet edilmesi konusunda ısrarcı olmayacağız.

'KÜRTLER, IŞİD'LE SAVAŞAN ETKİLİ BİR GÜÇ'

(Rusya'nın Kürtlere nasıl baktığına dair bir soru karşısında) Kürtleri, çok önemli bir halk ve IŞİD'le savaşan etkili bir güç olarak görüyoruz.

Cenevre toplantılarına Kürtlerin katılıp katılmayacağına (Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi) Staffan De Mistura karar vermeli. Rusya karar ne olursa olsun veto etmeyecek.

Suriye hükümeti ve Kürtler IŞİD'le savaşıyor. Rusya da onlara uzun zamandır destek veriyor.

'RUSYA'NIN IRAKLI KÜRTLERE YAPTIĞI SİLAH YARDIMI BAĞDAT ÜZERİNDEN GİDİYOR'

Rusya, Iraklı Kürtlere doğrudan silah yardımı yapmıyor. Bu yardım Bağdat üzerinden gidiyor.



Kaynak: Cumhuriyet.com.tr