Rusya, Avrupa Birliği'nden Türkiye'nin sığınmacıların Suriye topraklarında barındırılması için gündeme getirdiği “güvenlikli bölge" önerisine destek vermemesi çağrısında bulundu.

Alman Die Welt gazetesine konuşan Rusya'nın AB nezdindeki Büyükelçisi Wladimir Tschischow, “Avrupa Birliği'ni Türkiye'nin güvenlikli bölge önerisine destek vermemeye çağırıyorum“ dedi.

Güvenlikli bölgelerin insani amaçlara hizmet ettiğinin tartışmalı olduğunu belirten Wladimir Tschischow, “Buraların İslamcı militanların sığındığı ve buradan silahlanarak yeniden savaş bölgelerine gideceği bölgeler olma ihtimali sözkonusu. Bu Suriye'de kan gölünün daha uzun süre devam etmesine yol açar“ ifadelerini kullandı.

2011 yılında Libya'da oluşturulan uçuşa yasak bölgenin rejim değişikliğine yardımcı olduğunu hatırlatan Tschischow, AB ülkelerinin güvenlikli bölgeye desteğinin, Ankara'nın sığınmacıların AB'ye akınını durdurmasına karşı bir jest olmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Güvenlikli bölgenin yol açacağı sonuçlar konusunda uyaran Wladimir Tschischow, Türkiye'ye güvenlikli bölge yapımında destek olunması, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal eder. Bu, AB'nin Ortadoğu'da bağımsız ve sorumlu bir aktör olma iddiasına yardımcı olmayacaktır" dedi.

Tschischow, böyle bir şeyin Cenevre'de devam eden Suriye barış görüşmelerine de zarar vereceğini savundu. ()

Kaynak: Birgun.net