VTsIOM anketinin sonuçlarına göre Rusya vatandaşlarının yüzde 63’ü Türkiye’ye uygulanan ambargonun kaldırılması yönündeki soruya, "Hayır, kaldırılmamalı" yanıtını verdi. Rusların yüzde 21’i ise hükümetin Türkiye ambargosunu kaldırması gerektiğini ifade etti.

RUS HALKI ÖNCE RESMİ ÖZÜR İSTİYOR

Araştırmaya göre Rusya halkı, Suriye sınırında Rus Su-24 savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesiyle ilgili resmi bir özür olmadan Türkiye ile ilişkilerin düzelmesini istemiyor. Ankete katılanların yüzde 78’i, Türkiye resmi özür dilemeden Rusya’nın hiçbir şekilde Türkiye ile uzlaşmaması gerektiğini düşünüyor. Rusların yüzde 11’i ise Türkiye özür dilemese bile Rusya’nın, Türkiye ile arasındaki eski ilişkilere geri dönmesi gerektiğini ifade ediyor.

RUSLARA GÖRE KAYBEDEN TÜRKİYE

Ankete katılan Rusya vatandaşlarının çoğu, Rusya-Türkiye gerginliğinden dolayı kaybeden tarafın Türkiye olduğunu düşünüyor. Halkın yüzde 54’ü Türkiye’nin bu süreçte daha fazla zarar gördüğünü söyledi. Rusya’nın daha fazla zarar gördüğünü düşünenlerin oranı yüzde 3’te kaldı. Rusya vatandaşlarının yüzde 35’i ise iki tarafın da yaşanan gerginlikten dolayı zarar gördüğünü düşünüyor.
Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk jetleri 24 Kasım 2015 tarihinde Suriye sınırında Rus Su-24 savaş uçağını düşürmüştü. Uçaktan atlayan iki pilottan biri Suriye'deki silahlı gruplar tarafından öldürülmüştü. Bunun üzerine Rusya, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türkiye aleyhine bir dizi ekonomik yaptırım ve gıda ambargosu uygulamaya başladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr