Varşova zirvesinde Rusya’ya karşı ittifak tazeleyen NATO liderlerine yanıt Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Sözcü Maria Zaharova, “Zirvenin sonuçları NATO’nun hâlâ siyasi-askeri bir ayna odasında yaşadığını gösteriyor. İttifak, Avrupa’da barışı ve istikrarı koruma gibi nesnel hedefler yerine, tüm çabalarını var olmayan bir Doğu tehdidi üzerinde yoğunlaştırıyor” dedi.

Öte yandan Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov da “NATO savunmadan bahsederken savaşa hazırlanıyor” eleştirisi getirdi.

‘Gelecek zirve İstanbul’da’

NATO’nun bir sonraki buluşma için İstanbul’u seçtiği öne sürüldü. Wall Street Journal gazetesinin Brüksel mahreçli haberine göre, iki yılda bir düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları toplantısına 2018’de Türkiye ev sahipliği yapacak.

Habere göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in 2017’de Brüksel’de yapılacağını duyurduğu toplantı, yeni NATO Genel Merkezi’nin açılışı vesilesiyle düzenlenecek bir mini zirve olacak. 2018’deki asıl buluşmanın İstanbul’da düzenleneceği iddiasını Batılı bir yetkiliye dayandıran gazete, Türkiye’nin “NATO’nun Ege misyonuna operasyonel engeller, basın özgürlüğü ve demokratik hak ihlalleriyle kaygı uyandıran sorunlu bir müttefik” olduğunu hatırlatıyor.

Ancak Türkiye’yi Batı kampında tutmanın önemini vurgulayan NATO yetkilileri, Ankara’nın yakın zamanda İsrail’in NATO’da rol almasına yönelik uzun süreli itirazını geri çektiğini ve ittifakın Karadeniz’de misyon edinmesine destek verdiğini vurguluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr