Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısını düzenledi.

Sputnik'in haberine göre, Halep'te insani molanın resmen başladığı 08.00'den bu yana ne Rusya ne de Suriye ordusunun burada hava operasyonu düzenlediğini belirten Zaharova, terörist gruplarınsa kenti terk etmek isteyen sivillere saldırı düzenlemeye başladığını söyledi. Zaharova militanları Halep'i terk etmeye ikna etmelerini umduklarını da kaydetti. Yalnızca Rusya ve BM'nin Halep'teki durumun iyileşmesi ile ilgilendiğini belirten Zaharova'ya göre, kentteki insani durumun kötüleşmesinin sorumlusu ise 9 Eylül'de verdiği sözleri tutmayan ABD.

Rusya ve ABD, Suriye'deki çatışmaların sona ermesi için 9 Eylül'de bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma, bir hafta sonra çökmüştü.

Zaharova, ABD'yi, militanların Kastillo yolundan geri çekilmesini sağlayamamış olması nedeniyle de eleştirdi.

'IŞİD MİLİTANLARININ SURİYE'YE GEÇİŞİNE İZİN VERİLMESİ YIKICI BİR PLAN'

Zaharova, Irak'ın Musul kentinin IŞİD'den geri alınması için düzenlenen operasyona da değindi. Pentagon yetkililerinin, IŞİD komutanlarının Musul'dan Suriye'ye kaçmaya başladığı şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Zaharova, Musul'daki IŞİD'cilerin Suriye'ye geçmesine izin verilmesini 'yıkıcı bir plan' olarak niteledi. "Bu bir suç" diye Zaharova, şu ifadeleri kullandı: "Eğer geçerlese, hükümet güçlerine karşı savaşan cihatçı gruplara katılırlar. Buna izin verilmesi, açık bir biçimde ikiyüzlü bir politika."

'RT'NIN İNGİLTERE'DEKİ HESAPLARININ DONDURULMASI SİYASİ BİR KARAR'

Bu arada Zaharova, Russia Today (RT) televizyonunun İngiltere'deki banka hesaplarının NatWest bankası tarafından dondurulmasını 'siyasi' bir karar olarak niteledi. NatWest yetkililerinin RT ile irtibatta olduklarını söylediklerini fakat gerçekten hiç kimsenin RT ile iletişime geçmediğini belirten Zaharova, İngiliz hükümetinin de Rusya Dışişleri Bakanlığı'na dondurulan hesaplarla ilgili yanlış bilgi verdiğini kaydetti.

'TÜRK MESLEKTAŞLARIMIZLA SURİYE KONUSUNDA BİR İLETİŞİM KANALI OLUŞTURDUK'

Zaharova bir soru karşısındaysa Moskova ile Ankara arasında Suriye konusunda bir iletişim kanalı oluşturulduğunu ve Rusya'nın Türkiye'nin eylemleri konusundaki endişeleri bu kanal üzerinden ilettiğini belirtti: "Türk meslektaşlarımızla Suriye konusunda bir iletişim kanalı oluşturduk, bu kanal üzerinden karşılıklı olarak fikirlerimizi paylaşıyoruz. Suriye'de yaşananlar karşısındaki pozisyonumuzu ve Türkiye'nin eylemleri hakkındaki değerlendirmelerimizi bu kanal üzerinden yapıyoruz. Endişelerimizi ise kamuoyuna açık bir biçimde ifade etmekten ziyade bu kanal üzerinden iletiyoruz. Bu kanal üzerinden bilgi paylaşımında da bulunuyoruz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr