Rus gazını Türkiye’ye taşıyan şirketlerden olan Bulgartransgaz, Türkiye’nin kış aylarının başlamasından itibaren gaz alımını istikrarlı bir şekilde artırdığını bildirdi. Şirket özellikle 2015 yılının dördüncü çeyreğinde, önceki çeyreklerdeki az alımı dengelediği kaydedildi. Gaz alımının Ocak 2016’da da büyümeye devam ettiği ve yüzde 3.4 arttığı ifade edildi.

Ancak şirket, Şubat ayı içinde ciddi oranda bir azalma olduğunu vurgulayarak, özellikle 10 Şubat tarihinden itibaren düşüşe geçtiğini belirtti. Bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10’luk bir düşüş olduğunu duyuran Bulgartransgaz, bu açığın giderek büyüdüğünü ve geçen hafta yüzde 50’ye ulaştığını aktardı.

Son olarak 24 Şubat’ta Rusya’nın Türkiye’ye gaz sevkiyatının 26.7 milyar metreküp olarak gerçekleştiğini açıklayan şirket, bunun bir önceki yıla oranla yüze 40 daha az olduğunun altını çizdi.
Düşüşün sebeplerinden birini hava koşullarına bağlayan şirket, 15 ve 16 Şubat tarihlerinde İstanbul’da hava sıcaklığının mevsim normallerinden yüksek olduğunu aktardı.

ENERJİ BAKANLIĞI'NDAN INTERFAX'A AÇIKLAMA

Ancak, hava şartlarının sevkıyatın azalmasında asıl neden olmadığı belirtiliyor. Interfax ajansı, Türk Enerji Bakanlığı’ndan bir kaynağın “Problem, Rusya’nın Türk özel şirketlerine gönderdiği gazı azalmasından kaynaklanıyor. Bu şirketlerin doğalgaz fiyatları konusunda Gazprom ile sorun yaşadığı biliniyor” dediği aktarıldı.

Gazprom’un, bu yıl başlarında 6 Türk özel şirketine doğalgaz indirimini iptal edeceği bildirilmişti. Bu şirketler Boğaziçi Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji olarak açıklanmıştı.

Türkiye, 2015 yılında Rusya’dan 27 milyar metreküp doğalgaz almıştı. Rusya’nın, Almanya’dan sonra Avrupa’daki en büyük doğalgaz müşterisi olmuştu.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr