Savcılık açıklamasına göre Moskova, Voronezh ve Samara Üniversitelerinde eğitim gören 13 Türk öğrenciden 9’u, anlaşmada yer alan ödemelerini yapmadıkları için okuldan çıkarıldı. Öğrencilerden üç tanesinin ise Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) talimatı doğrultusunda okul ile ilişkilerine son verildi. Bir öğrencinin ise kendi isteği ile okuldan ayrıldığı kaydedildi.

Rusya İnsan Hakları Konseyi (HRC), öğrencilerin ilişkilerine neden son verildiğine dair savcılığa bir başvuruda bulunmuştu. Savcılığın açıklaması da HRC’nin İnternet sitesinde yapıldı. HRC, Türk öğrencilerin haklarının yasalara aykırı bir şekilde ellerinden alınıp alınmadığının soruşturulmasını istemişti.

Rusya'da 13 Türk öğrenci kovuldu

Açıklamaya göre Voronezh Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde okuyan 9 öğrenci, ödemelerini yapmadıkları için okuldan çıkarıldı. Samara Devlet Ekonomi Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci kendi isteği ile ayrıldı. Moskova Nükleer Araştırmalar Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nde okuyan 3 öğrenci ise FSB’nin kararı neticesinde okuldan çıkarıldı.

Öte yandan savcılık, “ExpoGrad South” programından 33 Türk vatandaşının çıkarılmasına ilişkin de bir açıklama yaparak, bu kişilerin göçmen yasalarını ihlal etmesi, Rusya’ya geliş amaçlarını “özel” ve “turizm” olarak bildirmiş olduklarını kaydetti. Ancak bu kişilerin Rusya’da ticari faaliyette bulunmak için geldikleri savunuldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr