Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kapıkule Sınır Kapısı'nda haftasonu yoğunluğu yaşanıyor. Kapıkule karşısındaki Bulgar Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda geçen cuma sabah düzenlenen rüşvet operasyonunda 4 gümrük görevlisi gözaltına alınırken, gümrük işlemleri de 3 saat süreyle durdurulmuştu. Operasyon nedeniyle 9 kilometreye çıkan TIR kuyrukları, haftasonu yoğunluğuda eklenince bugün 25 kilometreye ulaştı. Bulgaristan'a açılan diğer sınır kapısı olan Hamzabeyli'de ise TIR kuyruğu 15 kilometreyi geçti. Kuyrukların, Bulgaristan gümrüklerinde uzun süren detaylı aramaların ve işlemlerin yavaş yapılması nedeniyle uzadığı belirtildi.

İstanbul’dan aldığı ihracat yükünü Almanya’ya götürmek için 3 gün önce Kapıkule Sınır Kapısı’nda sıraya girdiğini söyleyen TIR sürücüsü İsmail Katılmış, kuyruk sorununun çözülmesi için yardım beklediklerini söyledi. TIR sürücülerine kimsenin sahip çıkmadığını ifade eden Katılmış, "Burada aç susuz bekliyoruz. Bize kimse sahip çıkmıyor. Ne yemeğimiz var nede aracımızda mazotumuz kaldı. Büyük sorunlar yaşıyoruz. En büyük sıkıntımız tuvalet. Burada seyyar tuvaletler yapılmalı. Burada daha ne kadar bekleriz bilemiyorum" dedi.

'FIRSATÇILAR FİYAT ARTIRDI, BİR EKMEK 3 LİRAYA SATIN ALIYORUZ'

Almanya’ya otomotiv yedek parça taşıyan ve 48 saattir kuyrukla beklediğini söyleyen TIR sürücüsü Nuri Uzun, yol boyunda tesislerin fırsatçılık yaparak yiyecek ve içecek başta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerini zamlı sattıklarını anlatarak, "UND başkanı bizimle ilgilenmiyor. Bizi bir gün ne aramış nede sormuş. Yani biz burada ne yiyoruz ne içiyoruz, tuvalet yok, yiyecek yok. Marketler uzak. Bir paket sigara 25 lira, ekmek 3 liraya geliyor. Düne kadar 10 liraya yetiğimiz et şiş kuyruğu fırsata çevirip dün porsiyonunu 24 liradan satıldı. Bize kim sahip çıkacak burada? Bu kuyruk 1 aydır gelişte ve gidişte bitmiyor. Çilemiz de devam ediyor" diye konuştu.

Sınırda bekleyen diğer sürücülerde işletmelerin kuyruğu fırsata çevirip fiyatları artırdığından yakındı. Polis ve jandarma ekipleri TIR kuyruğunun olduğu yol kenarlarında denetim yaparak sürücülerin haksız yere öne geçmesini engellemeye çalışıyor. Uzun kuyruklar nedeniyle bazı TIR araçları da Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'na yönlendiriliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr