Antalya'ya geçen ocak ayı sonu itibariyle gelen turist sayısı 97 bin 601 oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre yılın ilk ayında Antalya'ya gelen turist sayısı son 10 yılın en düşük rakamları olarak kayıtlara geçti. Antalya'ya ocak ayı itibariyle gelen turist sayısı, 'Küresel Ekonomik Kriz'in etkilerinin en yoğun yaşandığı 2009 yılının da gerisinde kaldı.

ALMANYA PAZARINDA KAYIP YÜZDE 16

Antalya'nın Almanya pazarındaki kaybı yüzde 16 oldu. 2015 yılı ocak ayında 52 bin 731 Alman turiste ev sahipliği yapan Antalya'ya bu yılın aynı aynında gelen turist sayısı 44 bin 262'ye düştü. Almanlar düşüşe rağmen Antalya'yı en çok ziyaret eden turist grubu olurken, onları Hollandalılar takip etti. Ancak Hollanda pazarında kayıp 2015 yılına oranla yüzde 20 oldu. Hollanda'dan gelen turist sayısı 5 bin 688'den 4 bin 544'e düştü.

İSRAİL PAZARINDA YÜZDE 122 ARTIŞ

Hollanda'nın ardından ocak ayında en fazla turist gönderen üçüncü ülke İsrail oldu. İsrail pazarında yüzde 122'lik artış görülürken, bu ülkeden gelen turist sayısı 2 bin 8'den 4 bin 475'e yükseldi. Özellikle dünyaca ünlü turizm bölgesi Belek'te golf sahaları için Antalya'yı tercih eden İngiliz turistler bu yıl ocak ayı itibariyle Antalya'ya en çok turist gönderen 4'üncü ülke oldu. Ancak, bu pazarda da kayıp yüzde 14 oldu. İngiltere'den gelen turist sayısı 3 bin 456'dan 2 bin 965'e düştü.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü istatistiklerinde 38 ülkeden Antalya'ya gelen turistler yer alırken Antalya'nın sadece İsrail'le birlikte 9 ülkede geçen yılın rakamlarının üstüne çıktığı görüldü. Antalya'ya Ukrayna, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya, Estonya, Sırbistan, Suriye'den gelen turist sayısında artış görüldü. Ancak 9 ülkeden gelen fazla turist sayısı Rusya pazarındaki kaybın ancak yüzde 30'unu kapadı. 9 ülkeden gelen turist sayısı İsrail'deki 2 bin 467 turist artışıyla birlikte 3 bin 366 olurken Türkiye'nin Rusya'dan kaybı 10 bin 443 turist olarak istatistiklerde yer aldı.

BAKA 'PARALEL'E BAĞLADI

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye'nin turizm sektöründe yaşadığı sıkıntıları sözde 'paralel yapı'ya bağladı. Ünal, dünyanın yaklaşık 160 ülkesinde Türkiye için kültür elçiliği yapan eğitim kurumları için, "Türkiye'nin turizmine dönük saldırının paydaşlarından biri kim, hatta temel taşıyıcılarından biri kim; paralel yapı. Yaklaşık 130 ülkede faaliyet gösteren bu yapı bulunduğu her ülkede 'Türkiye güvenlik açısından riskli ülkedir propagandasını yapıyor. Yetmiyor; Türkiye içinde gazeteleri aracılığı ile bin 300 tane otel iflas ediyor, şu kadarı batıyor diye kara propaganda yürütüyor." dedi. Aynı toplantıda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise globalleşen terör olayları ve global ekonomik kriz sektörü etkilediğini söyledi.

"TÜRBÜLANS YAŞIYORUZ"

Sektörde yaşanan sorunları yönetmeye çalıştıklarını anlatan Ünal, "Uçak türbülansa girdiğinde öncelikle yolcuların psikolojisini iyi yönetmelisiniz, yoksa panik çıkar. Türbülans yaşıyoruz. Ama burada psikoloji ve algıyı çok iyi yönetmeliyiz. Bunu da çok iyi yönetiyoruz." dedi.

"2016 KOLAY BİR YIL OLMAYACAK"

Maliye Bakanı Naci Ağbal da sektörde sıkıntılarla biten 2015 yılının ardından 2016'ının da kolay bir yıl olmayacağını belirtti. Turizm sektörünün ekonominin gelişimi için son derece önemli olduğunu kaydeden Ağbal, yan sektörlerle birlikte istihdamın yüzde 13'ünün turizm sektöründen geldiğine dikkat çekti. Yaklaşık 1 milyon insanın turizm sektöründe ekmek yediğini belirten Ağbal, cari açığın yüzde 63'ünün de turizm sektörü tarafından karşılandığını kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr