Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, dün akşam Çankaya Belediyesi'ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Türkiye Gezginler  Derneğinin düzenlediği ‘Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya' isimli fotoğraf sergisinin açılışına katıldı.

Karlov salona ‘koruma polisi’ kılığında giren bir çevik kuvvet polisi tarafından silahla vurularak öldürüldü. 22 yaşındaki Mevlüt Mert Altıntaş isimli saldırgan özel harekat ekibinin düzenlediği operasyonla çıkan çatışmada öldürüldü.

Konuyla ilgili Sözcü gazetesinden Deniz Ayas'a konuşan serginin koordinatörü Timur Özkan ise saldırgan ile ilgili çarpıcı bir iddiada bulundu.

“CUMA GÜNÜ DE GELMİŞ”

O sırada kendisi de salonda bulunan ve serginin açış konuşmasını yapan Özkan “Cuma günü aynı salonda Çankaya Belediyesi ile ortak düzenlediğimiz Çankaya fotoğrafları isimli bir sergimiz vardı. Arkadaşlarımız söz konusu saldırganı Cuma günkü o sergide de görmüşler. Saldırıdan sonra hatırladılar. Dün geceki gibi aynı şekilde takım elbise ve polis rozeti ile gelmiş. Sergiye katılmış ve bir süre sonra oradan ayrılmış. Tabii ki kimse şüphelenmemiş. Tahminimiz; ya saldırı düzenleyeceği serginin tarihini karıştırdı ve orada Büyükelçiyi aradı ya da bilerek o gün gelip orada keşif yaptı” diye konuştu.

İddialarının sanat merkezinin bulunduğu binanın güvenlik kameralarına da yansımış olacağını hatırlatan Özkan “arkadaşlarımız emniyet güçlerine de bilgi veriyor. Konu ilerleyen günlerde daha net anlaşılır” dedi.

"BİZ KORUMA SANDIK"

Dehşet dolu dakikaları da anlatan Özkan “İlk konuşmayı ben yaptım. Benden sonra Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı konuştu. Son olarak ise Büyükelçi kürsüye çıktı. Saldırgan o sırada Büyükelçi’nin arkasına geçti. Biz onun koruma olduğunu sandık. Silah seslerinden sonra ise herkes kendini yere attı. Bir saat binada mahsur kaldık. Hâlâ olayın şoku içerisinde ve çok üzgünüz. Büyükelçinin öldürülmesi zaten acı bir olay. Saldırının ‘Türkiye-Rusya ilişkileri için düzenlediğimiz’ bir sergide gerçekleşmesi de ayrı bir acı”  yorumunda bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr