Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı, kamu görevlilerinin “hatalı” iş ve işlemleri nedeniyle devletin ne kadar tazminat ödediği ve bunların ne kadarının sorumlu memura rücu edildiğine ilişkin soruda topu birbirine attı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AİHM kararları kapsamında yapılan her tazminat ödemesi sonrasında, ödeme evrakının ilgilisine rücu edilmek üzere Maliye Bakanlığı’na gönderildiğini kaydetti. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise kamu görevlilerinin iş ve işlemleri nedeniyle devlet aleyhine açılan tazminat davaları sonucunda yapılan ödemelere ve bunun sonucunda ne kadarının rücu edildiğine dair bakanlıkta bir bilgi bulunmadığını kaydetti. Ağbal’ın yanıtı, Maliye Bakanlığı’nın tazminat davaları sonucunda herhangi bir rücu işleminin yapılmadığı şüphesini doğurdu.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Budak, önergesinde son 10 yılda kamu görevlilerinin iş ve işlemleri sebebiyle devlet aleyhine kaç tazminat davası açıldığı, bu kapsamda ne kadar tazminat ödendiğini, bunun sonucuda ödenen tazminatların ne kadarının sorumlu kamu görevlisine rücu edildiğini sordu.

Milyonluk ödeme

AİHM kapsamında Türkiye aleyhine sonuçlanan verileri paylaşan Bozdağ, AİHM’in verdiği hak ihlali sonucu 2012’de 1 milyon 707 bin Avro, 2013’te 3 milyon 363 bin Avro, 2014’te 4 milyon 801 bin avro, 2005’te 1 milyon 503 bin Avro, 1 Ağustos 2016 itibarıyla da 1 milyon 821 bin Avro tazminat ödendiğini bildirdi. Bozdağ, İnsan Hakları Daire Başkanlığı tarafından AİHM kararları kapamında yapılan her tazminat ödemesi sonrasında, ödeme evrakının ilgilisine rücu edilmek üzere Maliye Bakanlığı’na gönderildiğini belirterek, rücu yoluna ilişkin başka bir işlem yapılmadığını kaydetti. Bozdağ, 2014 Haziran’da kurulan sulh ceza hâkimlikleriyle ilgili olarak 22 Ağustos 2016 itibarıyla hâkim ve savcılar hakkında açılan 614 şikâyet dosyası bulunduğunu, bu şikâyet dosyalarından 46’sının rücu dosyası olduğunu bildirdi. Bozdağ, tazminatların ne kadarının rücu yoluyla kamu görevlilerinden geri alındığı bilgisini vermeyerek, buna ilişkin Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan gelen yazıyı ekledi.

Maliye: Kayıt yok

Bakan Ağbal, AİHM’nin kararlarında kamu görevlilerine ilişkin bir kusur değerlendirmesi yapmadığına işaret ederek, “Bu davalara ilişkin olarak bakanlığımızda ayrıntılı bir veri bulunmamaktadır” dedi. Koruma tedbirleri nedeniyle açılan tazminat davaları sonucunda ağır ceza mahkemeleri uyarınca verilen tazminatların rücu edilmesine ilişkin de bakanlıkta istatistiki bilgi olmadığını iddia eden Ağbal, başka bir yazısında ise kamu görevlilerinin iş ve işlemleri nedeniyle devlet aleyhine açılan tazminat davaları sonucunda yapılan ödemelere dair bir bilgi bulunmadığını savundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr