Roboski’de 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülmesinin üzerinden 284 hafta geçti. Aileler her hafta olduğu gibi bugün de kaybettikleri yakınlarının mezarları başında anma etkinliği yapmak istedi. Ancak mezarlık yolu öğleden sonra zırhlı askeri araç ve TOMA tarafından kapatıldı. Bir süre sonra askeri zırhlı araç ve TOMA mezarlık yolundan uzaklaştı. Ancak daha sonra anmanın yapılacağı saat 17.00 sıralarında mezarlık yoluna yeniden zırhlı araç ve askerler gönderildi. Askerler, OHAL gerekçesi ve Valilik kararıyla mezarlıkta basın açıklamasına izin verilmeyeceğini söyledi. Yaklaşık 1 saatlik bekleyişin ardından aileler açıklama yapamadan mezarlıktan ayrıldı. Roboskili aileler, “284 haftadır tutulan yastan ve mezarlıkta sembolik olarak gerçekleştirilen adalet arayışından neden korkuyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Bizler acımızla onlar utançla hatırlanacak

Aileler adına yayınlanan basın metninde “Roboski katliamının belli olan faillerinden hesap sorulmadığı sürece mücadelemizde olan kararlılığımız devam edecektir. Bizlere verilen sözler tutulmadı. ‘Derin devlet, FETÖ’ deyip geçiştirildi. ‘Yeniden yargılama ve inceleme süreci başlanacak’ deyip kamuoyunu oyaladılar. Bizler acımızla ve bizlere dayatılan adaletsizlikle hatırlanacağız onlar ise utançla ve işledikleri insanlık suçu ile hatırlanacaktır” denildi.

Tutuklu gazetecilere, milletvekillerine, akademisyenlerle dayanışma mesajı

Basın metninde tutuklu gazeteciler, siyasetçiler, akademisyenler ve aktivistlere dayanışma mesajı gönderilerek şöyle denildi: “Haksız hukuksuz kararlarla cezaevlerine atılan gazeteciler, milletvekilleri, akademisyenler ve barış aktivistleri ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyor her geçen gün daha da büyüyüp devam eden bu hukuksuzluğun bir an önce bitmesi çağrısında bulunuyoruz.Roboski katliamında öz kardeşi ve bir çok yakın akrabasını kaybeden Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün yarın Şırnak 2.Ağır Ceza Mahkemes’inde duruşması görülecektir. 214 gündür Kandıra cezaevinde tutuklu bulunan Milletvekilimiz Ferhat Encü’nun serbest bırakılmasını istiyoruz. Roboski katliamı için adalet mücadelesi yürüten Ferhat Encü’yü değil 19’u çocuk 34 yakınımızı katledenleri yargılayın.” DİYARBAKIR

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr