Örtbas edilen 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit isimlerinden Rıza Sarraf’ın Miami’de tutuklanmasından önce Royal Denizcilik Şirketi’nin eski genel müdürü Abdurrahman Nenem’in yeğeni Salih Ergün’ün üzerine kurdurduğu Mars Kıymetli Madenler şirketi aracılığıyla milyarlarca dolarlık kara para işlemleri yaptığı iddia edildi. ABD’li savcı Preet Bharara’nın Halkbank üzerinden yapıldığı öne sürülen para transferlerini takibe aldığı kaydedildi.

İran asıllı Rıza Sarraf’ın Miami’de 19 Mart’ta tutuklanmasından önce büyük miktarlarda kara para işlemleri yaptığı öne sürüldü. Sarraf’ın 17 Aralık soruşturması kapsamında mahkemenin tüm mal varlıklarına el koyduğu şirketlerden olan Royal Denizcilik şirketinin 17 Aralık öncesi genel müdürü olan Abdurrahman Nenem’in yeğeni olan Salih Ergün adına kayıtlı Mars Kıymetli Madenler ve Gıda Ltd. Şti. adlı bir şirket kurdurduğu iddia edildi. Sarraf’ın bu şirket aracılığıyla milyarlarca dolarlık işlem yaptığı ortaya çıktı.

 

Kayıt altına alınmış

Para transferlerinin Amerikan İstihbarat Birimleri tarafından kayıt altına alındığı ve yakından takip edildiği öğrenildi. Sarraf’ın uluslararası para hareketlerini takip eden ABD İstihbarat Birimleri’nin Royal Denizcilik’e ait işlemleri takip ederken MARS Kıymetli Madenler ve Gıda Ltd.Şti’nin izine rastladıkları ve bu firmayı da yakından takibe aldıkları öne sürüldü.

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Fatih’te bulunan ve 250 bin TL’lik sermaye ile kurulan Mars Kıymetli Madenler ve Gıda isimli şirkete 2014 ve 2015 yıllarında yurtdışından gelen para transferinin 1.5 milyar dolar civarında olduğu öğrenildi. Söz konusu para transferlerinin ise 17 Aralık soruşturması kapsamında gündemden düşmeyen Halk Bankası aracılığı ile yapıldığı iddia edildi. Öte yandan telefonla ulaştığımız şirkette yönelttiğimiz sorulara dönüş yapılmadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr