Global Metallurgy LLC adlı şirketin başında bulunan Türk vatandaşı, eski oyuncu 44 yaşındaki Erdal Kuyumcu, hakkındaki İran’a yönelik ABD yaptırımlarını delme suçlamasını kabul ederek, “itirafçı olma” başvurusunda bulunmuştu.

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Savcılık, Kuyumcu’yu 450 kilogramın üzerindeki kobalt ve nike tozunu, İran’a göndermek üzere toplamakla suçlamıştı. Kobalt-nikel tozu, havacılık, füze yapımı ve nükleer alanlarda kullanılabiliyor. Bu nedenle bu maddelerin İran’a gönderilmesi ABD tarafından yasaklanmıştı.


Erdal Kuyumcu hakkındaki iddianamede 20 yıl hapis ve 1 milyon Dolar para cezası istenmişti. Kuyumcu, hakkındaki suçlamaları kabul ederek, savcılıkla uzlaşma yolunu seçti ve böylece hapis cezasının yaklaşık 5 yıla indirilmesini sağladı. Türk vatandaşı Kuyumcu hakkındaki kesin hüküm, Ekim ayında açıklanacak.

HAKİM, KUYUMCU KARARINI “ULUSAL GÜVENLİK” TEZİ İÇİN KULLANDI

Sarraf’ın davasına bakan Hakim Berman da, Kuyumcu davasını, Sarraf’a isnat edilen suçun “ABD Ulusal güvenliğini tehdit ettiğine” gerekçe olarak kullandı.

Rıza Sarraf'a mahkemeden bir ret daha

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr