Olimpiyat Oyunları’nın ardından 15. Yaz Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Rio de Janeiro’yu bütçe krizi vurdu.

7-18 Eylül tarihleri arasında Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek organizasyona kısa süre kala Rio’da patlak veren bütçe krizi organizasyonu derinden etkileyecek. 2016 Rio Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi’nin, Paralimpik Oyunları için daha önceden taahhüt edilen bütçenin önemli bir bölümünün karşılanamayacağını açıklamasının ardından, Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) devreye girdi. IPC ve Rio 2016 Organizasyon Komitesi’nin birlikte yürüttüğü çalışmalarda, bütçedeki eksiğin asgariye indirilmesi ve kesintiler yapılarak eldeki bütçe ile idare edilmesi, sonuçta oyunların bir şekilde tamamlanması amaçlanıyor. Yetkililerden alınan bilgiye göre, Brezilya hükümeti, Rio de Janeiro belediye başkanlığı ve ülkenin diğer çeşitli kamu kuruluşlarıyla yapılan görüşmelere rağmen bütçede hâlâ büyük bir açık olduğu ifade ediliyor.

Bilet krizi

Oyunların izleyici sayısının beklenenin çok altında olduğu bildirilirken normalde yaklaşık 2.5 milyon adet olarak belirlenen bilet satışının 300 bin sınırında kaldığı, tüm biletlerin yüzde 14’üne karşılık gelen bu rakamın oyunların gerçekleşeceği tarihe kadar belki ancak 500 bine ulaşabileceğinin altı çiziliyor. Otoriteler, bilet satışındaki bu olumsuz tabloyla ilgili olarak Rio 2016 Organizasyon Komitesi’ni sorumlu tutarken Organizasyon Komitesi’nin kendilerine daha çok gelir sağlayan Olimpiyat biletlerini satmaya öncelik verdiği ileri sürülüyor.

KAFİLELERİ VURACAK

Olumsuz gelişmeler doğrultusunda, 2016 Yaz Paralimpik Oyunları Rio’da birçok eksiklik ve aksaklıkla birlikte gerçekleşecek. IPC, oyunlarda yer alan 22 dalın tümünde yarışmaların yapılacağının taahhüdünü veriyor. Ancak, IPC ve Organizasyon Komitesi arasında varılan anlaşmaya göre, bazı dallarda yarışmaların daha önceden belirlenen tesisler yerine başka tesislere alınacağı, medya merkezlerinin bir bölümünün kapatılıp diğerleri ile kombine edileceği, tüm alanlardaki ofis operasyonlarının azaltılacağı, işgücü mola alanlarının kısıtlanacağı, şoför ve gönüllü sayılarında önemli ölçüde düşüş olacağı belirtiliyor. Bu durum, kafilelerin yarışma alanlarına ulaşımında olumsuz etki yaratacak. Şoför açığının kapatılabilmesi için Rio belediyesinden destek isteniyor. Ülkelerin Paralimpik Komitesi başkanları ve genel sekreterleri için daha önceki tüm organizasyonlarda özel araç tahsis edilirken, bu kişilerin Rio Paralimpik Oyunları süresince sporcular, idareciler ve görevlilerle birlikte otobüsleri kullanmaları istenecek.

Tarihi skandal

IPC, bilet satışlarını artırabilmek amacıyla tüm ülkelerin Paralimpik Komitelerine destekte bulunmaları çağırısı yaptı. Üst düzey yetkililer, 15. Yaz Paralimpik Oyunları ile ilgili Rio’da yaşanmakta olan sorunların tarihte bir benzeri olmadığını belirtiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr