33 kişinin yargılandığı Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Nebil Kabasakal, İlhan Küçükdüvekin, Muhammet Ali Serter, Muhammet Gümüş ile taraf avukatları ve patlamada yakınlarını kaybeden aileler katıldı. Tutuklu sanıklar Fikret Nazik, Mehmet Genç, Nasır Eskiocak, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Mehmet Kılıç, Ahmet Mansuroğlu, ve Süleyman Evet duruşmaya Adana F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS yöntemi ile bağlandı. Mahkeme ayrıca hakkında yakalama kararı bulunan Aykan Hamurcu, Yusuf Nazik, Ercan Bayat, Temir Dükancı, Omar Alkhatıp, Mihraç Ulaç, Cengiz Sertel ve Mohammad Dip Korali’nin yakalanamadığını bildirdi. Ayrıca HSYK, iddianameye hazırlayan savcı Özcan Şişman hakkında Reyhanlı patlamasına ilişkin soruşturma olduğunu bildirdi.

Müşteki avukatlarından Aslıhan Aksoy Arıkan, olayın MİT ile ilgili olabileceğine ilişkin beyanda bulunduklarını hatırlattı. Arıkan, davanın genişletilmesini talep etti. Yine müşteki avukatlarından Sevinç Hocaoğulları, Adalet Bakanlığı’na yazı yazılarak Heysem Topalca hakkında dava veya soruşturma olup olmadığının sorulmasını istedi.

Ardından sanık avukatları söz aldı. Sanık avukatlarından Reşat İpekbayrak, patlamanın üç ay sonra üçüncü yılını tamamlayacağını hatırlattı. Yargılama ile ilgili eleştirilerde bulunan İpekbayrak, “Üç yıldır devam eden yargılamanın amacına bir adım dahi yaklaşamadık. Üç yıldır sadece usul ile uğraşıyoruz. Heysem Topalca’yı soruyorsunuz. Derin devletle ilişkisi olan biri ile hakkında bilgi gönderilmeyecek. Kendimizi kandırmayalım.” dedi.

Sanık avukatlarının ardından sanılar söz aldı. Tahliyelerini isteyen sanıklara müşteki avukatları, “Onlar çıksın, biz girelim içeri o zaman.” şeklinde tepki gösterdi. Ara kararların açıklanması için ara verilen sırada ise yine müştekiler yargılamaya tepki gösterdi. Müştekilerden biri, “Patlamayı kim yaptı? Ben mi yaptım? Bunlar suçsuzum diyemez. Devlet bizimle ilgilenmiyor.” ifadelerini kullandı.
Verilen aranın ardından Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi ara kararlarını açıkladı. Heysem Topalca ile ilgili Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar veren mahkeme, yine Reyhanlı patlamasına ilişkin görevi ihmalden Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan emniyet mensuplarının dosyasının bir örneğini istedi. HSYK’dan Özcan Şişman hakkındaki soruşturmaya ilişkin bilgi isteyen mahkeme davanın genişletilmesi taleplerini ise reddetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr